De beste zwembadverwarming kiezen: tips en aandachtspunten

Baantjes trekken het hele jaar door? Dan is een kwaliteitsvolle zwembadverwarming een must! Met het oog op duurzaamheid, efficiëntie en energieverbruik zetten we alle opties even op een rijtje zodat jij de beste verwarming kiest voor jouw zwembad.

Een warmtepomp als zwembadverwarming: optimale energiebesparing, snellere terugverdientijd 

Een van de populairste types zwembadverwarming is de warmtepomp. En dat is geen wonder met de stijgende energiekosten, want een deze oplossing is erg efficiënt, energiezuinig en milieuvriendelijk.

Er zijn twee soorten warmtepompen:

Het grote verschil? Een traditionele warmtepomp werkt voortdurend op vol vermogen, ook als dat helemaal niet nodig is. Een full inverter-warmtepomp past zich aan met variabele snelheid, zodat hij je zwembadwater met minimale inspanningen weer op temperatuur brengt. Deze zal dus nooit meer stroom verbruiken dan nodig is.  

Hierdoor is een full inverter-warmtepomp altijd een slimme keuze. Dankzij het hogere rendement, bespaar je tot wel 60% energiekosten ten opzichte van een traditionele aan-/uit-warmtepomp.

Een warmtewisselaar voor koude seizoenen

Een warmtewisselaar wordt aangesloten op een externe bron, zoals de boiler of centrale verwarming. Dit systeem werkt in twee richtingen: in de ene richting loopt het koude water en in de andere richting het warme. Hoewel de stromen gescheiden blijven, verwarmt het warme water het koude water via een spiraalvormig element. 

Je zwembad verwarmen met een warmtewisselaar kent een sterk voordeel. Zo is dit type zwembadverwarming een prima oplossing als je tijdens de winter zin hebt om even te zwemmen. In een mum van tijd verwarmt het je water tot een aangename temperatuur. 

Een groot nadeel van dit systeem is dat het constante verbruik een hoge energiefactuur in de hand werkt. De installatie ervan is best ingewikkeld, omdat je rekening moet houden met het technische pallet van je zwembad. Het is dus niet zo vanzelfsprekend om dit zelf te installeren. Onze tip? Laat dit over aan je zwembadbouwer!

Je zwembad verwarmen met groene energie

Op zoek naar een zwembadverwarming die goed is voor het milieu en je portemonnee? Dan kies je voor verwarmen met zonne-energie aan de hand van zonnecollectoren. Deze installatie zorgt dat het zwembadwater door de collectoren wordt gepompt.

Plaats je zonnecollectoren wel op een zonnige plek. Hoe meer de zon schijnt, hoe sneller je zwembad verwarmd zal worden. Nadeel is wel dat je volledig afhankelijk bent van de zon en dat wil in landen als België en Nederland wel eens tegenvallen. 

Gas of elektriciteit als zwembadverwarming: een aanrader?

Het klopt dat gas en elektriciteit je zwembadwater in een recordtempo verwarmen, maar de kosten lopen toch al snel op.

Bij gas zijn de installatie- en opstartkosten een aanzienlijk minpunt. Je moet ook aangesloten zijn op een gasdistributienetwerk of een gastank laten plaatsen, als je dat nog niet hebt.

Kies je voor zwembadverwarming op elektriciteit? Hou dan rekening met de stijgende energieprijzen.

Een zwembadrolluik voor zwembadwater op temperatuur

Een optimale zwembadverwarming is natuurlijk essentieel, maar er zijn ook andere elementen die invloed hebben op de temperatuur van je zwembadwater, zoals een solide zwembadafdekking.

Bij LPW Pools werken we uitsluitend met Covrex®-zwembadrolluiken omdat ze een uitzonderlijk hoge isolatiecoëfficiënt hebben en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Een zwembadrolluik zorgt dat je zwembad perfect geïsoleerd is en het biedt ook:

  • een maximale veiligheid voor kinderen en huisdieren;
  • een extra bescherming tegen vuildeeltjes;
  • een optimale afdekking tijdens alle seizoenen.

Hulp nodig om je zwembadverwarming te kiezen? Contacteer ons: onze zwembadexperts beantwoorden graag al je vragen.

Delen: