Hoe kan ik het best mijn zwembad stofzuigen?

Mijn zwembad onderhouden, is dit moeilijk?

Neen, het zwembad reinigen kan een echt plezier zijn, indien u dit op regelmatige tijdstippen doet. We bespreken hier hoe uw zwembad onderhouden.

Een zwembad kan je gemakkelijk reinigen met een manuele stofzuiger, een telescopische stang en een vlottende slang. Stofzuigen werkt eveneens op de filterstand van het zwembad, er is op je zeswegkraan dus geen ‘stofzuiger’ stand.

Hoe kan ik mijn zwembad stofzuigen?

  • Je bevestigt de stofzuiger aan de telescopische stang dit is een eenvoudig kliksysteem – en vervolgens schuif je de vlottende slang op het voorziene aanzuigpunt van de stofzuiger.
  • Zet dan je stofzuiger in het water, bij voorkeur in een hoek van het zwembad, en breng de stofzuiger met slang tot de bodem van het zwembad.
  • Hierna neem je de vlottende slang – ter hoogte van de waterlijn – en druk je verticaal de vlottende slang meter per meter onder de waterlijn tot je het uiteinde bereikt. Nu is de vlottende slang ontlucht en kan je de andere zijde aansluiten op de stofzuigeraansluiting van je zwembad. Indien je zwembad niet beschikt over een afzonderlijke stofzuigeraansluiting dan kan je de vlottende slang eveneens via de skimmer aansluiten. Dit laatste kan ook met een skimvac er tussen: dan kan het filtermandje op zijn plaats blijven.
  • Zorg ervoor dat de volledige zuigkracht van je pomp volledig werkt op de plaats waar je de stofzuiger aansluit (stofzuigeraansluiting, skimmer, …). Hiervoor is het soms nodig om bepaalde andere aanzuigen te sluiten middels de geplaatste bolkranen (vb. bodempot of skimmers sluiten).
  • Beweeg nu de stofzuiger zachtjes over de bodem van het zwembad en zuig het vuil op zonder het op te woelen. Wanneer de zuigkracht van de stofzuiger vb. halverwege de reinigingsbeurt verminderd is, is het mogelijk dat u tussentijds een ‘back wash’ – keerspoeling – dient uit te voeren. Na het reinigen van de zandfilter, want dat is wat je tijdens het keerspoelen doet, is de zuigkracht terug optimaal en kan je verder stofzuigen.
  • Na het stofzuigen zet je de filterinstallatie terug stil, verwijder je de stofzuiger en vlottende slang uit het zwembad en zet je alle kranen terug in oorspronkelijke stand.
Delen: