Je zwembad opstarten: 7 stappen

Met de lente in aantocht is het weer tijd om je zwembad op te starten. Als je een eigen zwembad hebt, weet je dat veilig en schoon zwembadwater een must is voor een zorgeloze, verfrissende duik.

We geven je daarom graag 7 cruciale stappen om je zwembad op te starten.

Wanneer start je je zwembad het beste op?

Voor de opstart van je zwembad moet het idealiter stoppen met vriezen. Maar wanneer is dat? Moeilijk te zeggen in België. Daarom wacht je met de opstart van je zwembad best tot na de IJsheiligen: dat is de periode van 11 tot 14 mei. De IJsheiligen staan symbool voor de laatst mogelijke vorstdagen. Natuurlijk kunnen de weergoden ons zeer gunstig gezind zijn en kan de opstart van je zwembad al in april zijn, alles hangt af van de temperatuur.

De opstart van je zwembad in 7 stappen

Is de vrieskou het land uit? Dan is het tijd om je zwembad op te starten. We leggen je stapsgewijs uit hoe je best aan de slag gaat:

1. Verwijder alle bladeren en vuil

Het is belangrijk om eerst al het vuil en bladeren van je zwembadafdekking én uit het zwembad te verwijderen. Gebruik een net of een skimmer om het oppervlak van het water schoon te maken. Verwijder ook alle vuildeeltjes die op de bodem van het zwembad liggen. Een zwembadstofzuiger is de perfecte match voor deze vervelende taak.

Vergeet ook zeker niet om de eventuele rolluikbak en skimmers schoon te maken. 

2. Voer een backwash uit

Een backwash is een proces om de zandfilter in je zwembad te reinigen. Dat doe je zo:

  1. Zet de zwembadpomp uit voordat je begint met het backwash-proces.
  1. Draai de klep van het filter in de backwash-stand. Dit varieert afhankelijk van het type filter dat je hebt.
  1. Zet de pomp aan en laat deze ongeveer 2-3 minuten lopen, of totdat het water in de doorzichtige buis helder is.
  1. Schakel de pomp uit, draai de klep naar de rinse-stand en zet de pomp weer aan. Laat het ongeveer 1 minuut lopen.
  1. Schakel de pomp opnieuw uit, draai de klep weer terug naar de “filter” -stand en zet de pomp weer aan.
  1. Controleer de drukmeter op de filter. Als de druk nog steeds hoog is, herhaal dan het backwash-proces totdat de druk weer op het normale niveau is.

3. Check het waterniveau

Een te laag waterpeil kan de werking van de skimmer belemmeren, waardoor er vuil in het zwembad blijft drijven en niet naar de pomp wordt geleid. Het kan ook de watercirculatie belemmeren en leiden tot schade aan de pomp of de verwarming.

Na de winterstop is het normaal dat het waterniveau niet meer op peil is. We raden aan dat het waterpeil terug op normale hoogte komt, dus net onder de boordstenen. Dit is van toepassing voor de LPW Pools-zwembaden, die hoogwaterskimmers hebben. Voor baden met traditionele skimmers dien je het waterpeil te houden tussen het midden van de skimmer en het bovenste derde deel van de skimmeropening.

4. Controleer de waterkwaliteit

De pH-waarde van het zwembadwater moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Gebruik een testkit om de pH-waarde te meten. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, kun je een pH-regelaar toevoegen om het water in balans te brengen. Daarnaast kun je ook de totale alkaliteit van het water testen. Een juiste alkaliteit zorgt ervoor dat de pH-waarde stabiel blijft.

5. Voeg chloor toe

Chloor werkt desinfecterend. Het is een belangrijk middel om bacteriën en algen te bestrijden. Voer een schokbehandeling met chloor uit voor een sterke ontsmetting van het water. 

Als het chloorgehalte te hoog of te laag is, irriteert dit de huid en ogen of doet de chloor z’n werk niet. De ideale chloorconcentratie ligt tussen de 1 en 3 delen per miljoen (ppm).

Tip: Er bestaan automatische chloor- en pH-doseerpompen die erg precies werken. Ze regelen zelf de juiste hoeveelheden en doseersnelheden van pH en chloor.

6. Laat het water circuleren

Laat de pomp en filter van het zwembad continu draaien tot het water schoon is. Dit helpt om het water kraakhelder te maken en eventuele vuildeeltjes te verwijderen.

7. Onderhoud het zwembad regelmatig

Nu je zwembad is opgestart, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Dit betekent dat je het water regelmatig moet testen en eventueel chloor of pH-regelaar moet toevoegen. Daarnaast is het essentieel om de filters te reinigen en het waterpeil op niveau te houden.

Graag meer info of een specifieke vraag? Contacteer de zwembadexperts van LPW Pools voor deskundig advies.

Delen: