Zwembadverwarming : warmtepomp of zonnecollectoren ?

Zwembadverwarming is geen luxe meer de dag van vandaag.

Zwemmen in een zwembad waarvan het water een constante temperatuur heeft, is een plezier dat niet meer zoveel kost als in het verleden.

U bent reeds eigenaar van een zwembad en u wenst het te renoveren of u denkt erover om een zwembad te installeren ?

Het is dan erg belangrijk om goed na te denken over de zwembadverwarming installatie.

Verschillende mogelijkheden worden u aangeboden.

Welke installatiemogelijkheden bestaan er om het zwembadwater te verwarmen ?

Warmtepomp voor een zwembad

De warmtepomp is sinds enkele jaren het populairste zwembadverwarming systeem. Dit is te  verklaren omdat het een heel efficiënt, energiezuinig en ecologisch systeem is dat bovendien verschillende voordelen heeft zoals het groot gebruiksgemak en de lage gebruikskosten.

De warmtepomp is een lucht/water-verwarmingssysteem dat aangesloten wordt op het filtratiecircuit.

Een warmtepomp kiezen is niet gemakkelijk omdat er zoveel keuze is op de markt.

De prijs van een warmtepomp kan erg variëren in functie van het merk dat u kiest en het rendement van de warmtepomp. 

Ontdek de vele voordelen van het verwarmen van uw zwembad met een warmtepomp, hoe werkt dit zwembadaccessoire, en welk type van warmtepomp moet u kiezen …

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren voor zwembaden verwarmen het water door middel van zonne-energie. De zonne-energie die wordt opgevangen door de zonnecollectoren, verwarmt het water dat door de collectoren gepompt wordt. Het is noodzakelijk om deze installatie op een zonnige plek te plaatsen.

De voordelen van zonnecollectoren moeten niet bewezen worden in zonnige regio’s. Hoe langer de zon schijnt, hoe sneller uw zwembad opwarmt.

Als u kiest voor een zwembadverwarming met zonnecollectoren verwarmt u uw zwembad met groene energie! U spaart op die manier niet enkel het milieu, maar ook uw energiefactuur.

Warmtewisselaar aangesloten op het verwarmingssysteem van het huis.

Dit systeem maakt gebruik van de installatie van uw huis om het zwembadwater te verwarmen. Dit is het goedkoopste systeem om te installeren als u reeds een verwarmingsinstallatie heeft, maar het kan duurder uitvallen in gebruik en is vaak ook minder ecologisch dan de andere zwembadverwarmingssystemen. De warmtewisselaar wordt geïnstalleerd op de technisch pallet van het zwembad (ontdek hier wat een technisch pallet inhoudt).

Gasinstallatie

Het grootste voordeel van een gasinstallatie is dat het zeer snel het zwembadwater opwarmt. Het grootste ongemak zijn de installatiekosten en de opstartkosten. Vergeet zeker ook niet dat u aangesloten moet zijn op het gasdistributienet of dat u een gastank dient te plaatsen.

Voor een optimale zwembadverwarming, combineert u idealiter een warmtepomp met zonnepanelen. Als u voor dit type zwembadverwarming opteert, kiest u volledig voor hernieuwbare energie om uw zwembadwater te verwarmen.

Maar voor welke zwembadverwarming u ook kiest, denk er zeker aan om het zwembad uit te rusten met een automatische afdekking. Dat is het zwembadaccessoire waarmee u uw zwembad veilig kan afdekken en waarmee u op lange termijn het meeste rendement haalt uit deze investering. 

Geplaatst in Mijn zwembad bouwen Onderhoud op / #