Een warmtepomp om je zwembad ecologisch te verwarmen

Van plan om een zwembad te plaatsen in je tuin? Of is je huidige zwembad wel aan wat vernieuwing toe? Denk dan zeker na over een zwembad met warmtepomp.  

De laatste jaren zijn zwembadwarmtepompen steeds meer in opmars. De redenen? De prijs en de terugverdientijd van een warmtepomp ligt lager dan vroeger, terwijl het rendement flink gestegen is. 

Om je zwembad tot een aangename temperatuur te verwarmen met een warmtepomp is er dan ook minder energie nodig. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee.

Hoe werkt een zwembadwarmtepomp?

Het meest gekozen type zwembadwarmtepomp is een lucht-warmtewaterpomp

Deze soort warmtepomp verwarmt het zwembadwater door de warmte uit de omgevingslucht te halen. Sterker nog, ongeveer 70 à 80% van de energie die zo’n lucht-warmtewaterpomp gebruikt komt uit de lucht.

Hoe dat verder in z’n werk gaat? De opgenomen omgevingslucht belandt in een gesloten R410A-circuit met gas. Doordat het gas wordt samengedrukt, ontstaat er extra warmte die met behulp van een warmtewisselaar je zwembadwater verwarmt. 

Het resultaat? Een ecologische manier om je zwembadwater te verwarmen zonder je blauw te betalen!

Hoe wordt een zwembadwarmtepomp geïnstalleerd?

Om een zwembadwarmtepomp te installeren hoef je geen drastische werken uit te voeren. De plaatsing gebeurt zonder graven of boren.

Het enige dat een lucht-warmtewaterpomp nodig heeft, is een elektrische energiebron om te kunnen werken. Daarom moet een zwembadwaterpomp worden aangesloten op je elektriciteitsnetwerk. 

Welke warmtepomp kiezen voor mijn zwembad?

Om zwembadwater op een milieuvriendelijke manier te verwarmen, moet je rekening houden met bepaalde zaken bij de keuze van een warmwaterpomp:

  • De COP-waarde of het prestatiecoëfficiënt: 
    Dankzij deze verhouding kan het rendement tussen verschillende warmtepompen gemakkelijk in kaart worden gebracht. Let wel op dat je deze vergelijkt onder dezelfde luchttemperatuurs- en luchtvochtigheidsomstandigheden voor een relevante vergelijking.
  • De prijs van je zwembadwarmtepomp:
    Die hangt af van de gewenste watertemperatuur en het aantal kubieke meter dat verwarmd moet worden. 

Niet zeker welke warmtepomp bij jouw zwembad past? Laat je adviseren door onze zwembadexperts en neem contact op voor meer informatie!

Delen: