De beste tips voor het onderhoud van je zwembad tijdens de zomer

De zomer staat weer voor de deur en het zwembadseizoen is dus aangebroken. Maar hoe kan je het beste je zwembad onderhouden tijdens de warmste maanden van het jaar? Geniet ten volle van de zomer, want met onze tips & tricks ga je voor het ultieme onderhoud van je zwembad.

De optimaal voorbereiding voor het zomeronderhoud van je zwembad

Om de hygiëne en de kwaliteit van je zwembadwater op peil te houden, zijn er een aantal elementen waar je zeker rekening moet mee houden:

 • het type pomp of filter
 • de buitentemperatuur
 • de weersomstandigheden
 • het aantal zwemmers
 • hoe vaak het zwembad gebruikt wordt
 • vuildeeltjes, zoals bladeren en insecten

Ga voor een centrale kast die heel je zwembad bestuurt

Om het onderhoud van je zwembad te vergemakkelijken, raden wij een centrale stuurkast aan. Die zal je heel wat werk besparen. De stuurkast heeft de mogelijkheid om het debiet (en dus de filtering en zuivering van het water) variabel te regelen, in functie van vier parameters: 

 1. nacht / dag
 2. buitentemperatuur
 3. watertemperatuur
 4. gebruiksfrequentie 

Het paneel regelt eveneens de bediening van andere technische installaties, zoals bijvoorbeeld de waterzuivering, de verwarming en het automatische rolluik. Op die manier communiceert de stuurkast met andere systemen en past het in functie van die installaties zijn werking aan voor een optimaal gebruik.


Wist je dat er een eenvoudige vuistregel bestaat om te bepalen hoe lang de filter van je zwembad moet draaien? Je deelt de temperatuur door 2. Dus wil je je zwembad graag op 28 graden verwarmen? Dan moet de filter zo’n 14 uur per dag draaien.
In de winter hoef je maar enkele uren te filteren en als je kiest voor passief overwinteren, dan hoeft de filter zelfs helemaal niet te draaien. Lees alles over de ideale overwintering in onze aparte blog.

Dek je zwembad af voor externe vervuilers

Bladeren kunnen vlekken veroorzaken op de wanden van je zwembad of op het zwembadrolluik. Het is dus belangrijk om ze regelmatig uit het water te scheppen. 

Een zwembadafdekking kan eveneens bescherming bieden tegen de weersomstandigheden en eventuele vuildeeltjes die in het zwembad terechtkomen.     Door je zwembad behoorlijk af te dekken verspil je achteraf minder tijd met het manueel schoonmaken van je zwembad.

Een extra voordeel van de zwembadrolluiken? Ze zijn uiterst onderhoudsvriendelijk. Je hebt geen ellenlange lijst aan schoonmaakproducten nodig: een hogedrukreiniger klaart de klus. Maar een regelmatige schoonmaakbeurt met behulp van een zachte borstel over de lamellen is nog de beste manier om je zwembadrolluiken te onderhouden.

Zijn er toch nog enkele vuildeeltjes in je zwembad terecht gekomen? Geen probleem! Vinylester monoblok zwembaden van LPW Pools zijn gemakkelijk te onderhouden door de kwalitatieve grondstoffen en de chemische weerstand van de gebruikte materialen

Kies een automatische zwembadrobot voor een summerproof zwembad 

Naast de intelligente filtratie van stuurkast en de zwembadafdekking, zoals producent T&A, zijn er ook nog enkele handige accessoires: die maken het onderhoud van je zwembad een fluitje van een cent. 

Een automatische zwembadrobot is ideaal voor wanneer je zelf weinig tijd hebt. Terwijl jij in je ligstoel ligt te genieten van het zonnetje, reinigt de zwembadrobot in enkele uurtjes de bodem en de wanden van je zwembad.

Eerder een doe-het-zelver? Dan klaar je de klus met een schepnet, borstel en stofzuiger.

De beste ingrediënten voor optimaal zwembadwater

Wateranalyse

Het onderhoud van je zwembad vereist ook enkele checks voor de kwaliteit van je zwembadwater. Om de wateranalyse uit te voeren, kan je strips gebruiken, maar dat is vrij arbeidsintensief. 

Een elektronische tester helpt je om het water nauwkeurig en snel te testen. Je hoeft niks te analyseren: alle resultaten kan je aflezen op het schermpje.

Waterbehandeling 

Zwembadwater kan je op verschillende manieren behandelen:

 • met chloor
 • met ozon
 • met actieve zuurstof
 • met behulp van een koper-/zilverionisator
 • zoutelektrolyse

Alles hangt af van je persoonlijke wensen en vereisten. Als je voor een chlooroplossing kiest, is een automatische chloorregelaar een echte musthave. Dit toestel voegt automatisch de juiste hoeveelheid chloor toe aan je zwembadwater. 
Klaar om je zwembad een uitvoerig onderhoud te geven? Of laat je dit liever over aan professionals? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie rond het onderhoud van je zwembad of vind de dichtstbijzijnde dealer in jouw buurt.

Delen: