Winteronderhoud van een zwembad

De dagen worden frisser, en zwemmen wordt zeldzamer … Dan denkt u aan het winterklaar maken van uw zwembad.

Waarom is winteronderhoud van een zwembad nodig?

Door te zorgen voor een correcte overwintering, zal u extra uitgaven aan het begin van het zwemseizoen voorkomen en zal u vooral uw leven gemakkelijker maken bij het openen van het zwembad.
Wie heeft er al niet met afgrijzen een heel groen zwembad ontdekt na een beetje te milde winter!

Wanneer en hoe winteronderhoud van het zwembad doen?

Zolang de temperatuur van het zwembadwater niet onder de 12°C gedaald is, is het voorbarig om winteronderhoud van het zwembad te doen. Onder deze temperatuur is het tijd om het te doen!

  • De waterfiltratie onderhouden, en deze aanpassen

overwintering zwembadZwembadwater dat niet wordt  gefilterd en/of behandeld zal niet van jaar tot jaar gezond blijven. Als de buitentemperatuur sterk daalt, en u wenst niet meer te zwemmen, stop dan niet meteen alles! U kan de filtratietijd aanpassen door deze te verminderen. Maar we moeten het water blijven behandelen, wekelijks de pH analyseren en indien nodig corrigeren.

  • Ga door met de behandeling van het water

Een zwembad dat niet meer gebruikt wordt, zal natuurlijk veel langzamer vervuilen. Het zijn de vervuilers van buitenaf die het zwembad vervuilen, maar ook de zwemmers (zweten, zonnebrandolie, … ..). We kunnen dus zeggen dat vanaf het moment dat we niet meer zwemmen, de functie van chloor en andere reinigingsmiddelen niet meer is om de zwemmer te beschermen, maar om de groei van algen en andere micro-organismen in het zwembadwater te voorkomen.

  • Stoppen met verwarmen

Het verwarmen van het zwembad moet natuurlijk gestopt worden wanneer men niet meer wenst te zwemmen.
De filtratietijd kan verminderd worden vanaf het moment dat het water afgekoeld is, omdat microben veel sneller groeien in warmer water.

winteronderhoudActief of passief overwinteren ?

Dit is afhankelijk van het type installatie dat u heeft en in welk gebied uw zwembad geïnstalleerd is.

  • Passieve overwintering of volledige stopzetting van het zwembad dient te worden overwogen in gebieden waar het vaak vriest en uw filterinstallatie niet vorstvrij staat.
  • Actieve overwintering of het vertragen van de werking van het zwembad zal worden gekozen als uw filterinstallatie vorstvrij staat.

Ontdek hier in detail de stappen om uit te voeren voor het winteronderhoud van een zwembad. …

Opgelet! Vooraleer u beslist om het waterniveau in een zwembad te verlagen, is het belangrijk om het grondwaterniveau te kennen. Het waterniveau in het zwembad mag niet lager zijn dan het grondwaterniveau!

 

 

Delen: