Het winterklaar maken van het zwembad

Bij het begin van de herfst is het tijd voor  het winterklaar maken van het zwembad.

Monoblok zwembad of betonnen zwembad of zwembad met een liner,  het winterklaar maken is een belangrijke operatie. Het neemt even tijd in beslag, maar u zal veel tijd besparen in het voorjaar bij het openen en heropstarten van uw zwembad.

We zullen in deze pagina’s ontdekken welke belangrijke zaken uitgevoerd moeten worden en welk type van overwintering u best kiest om te doen.

Passieve of actieve overwintering?

Dit zal afhangen van het type installatie dat u hebt, al of niet vorstvrije technische ruimte, grondwater niveau, ….. Aarzel niet om uw zwembadverdeler te bellen om u te begeleiden, te adviseren of het winterklaar maken voor u te laten doen.

Richtlijnen voor passieve overwintering

 1. Maak het zwembad schoon (waterlijn, skimmermandjes, wanden en bodem).
 2. Breng de pH van het zwembadwater tussen de 7.0 en 7.4.
 3. Voer een chloorshockbehandeling uit en laat de installatie hierna max. 2u draaien.
 4. Leg het Covrex rolluik open (=oprollen op de as).
 5. Verlaag de waterstand van het zwembad via de bodempot (of een dompelpomp) tot net onder het niveau  van de (overloop)skimmer. Ingeval u de waterstand niet verlaagt is er risico op schade aan de leidingen ter hoogte van de skimmer en de stofzuigeraansluiting. Het water te veel laten zakken kan resulteren inloskomende boordstenen (door het zetten van de kuip).
 6. Laat het water af van pomp, filter, warmtepomp, verwarmingsketel, warmtewisselaar en alle eventueel overige bevriesbare elementen van de installatie. Spuit indien nodig de leidingen uit met een compressor.  Voor warmtepomp, automatisch pH en chloor doseersysteem en andere accessoires dient de handleiding  van de toestellen gevolgd te worden voor het winterklaar maken.
 7. Verwijder het water uit de skimmer(s), skimmerleiding(en), inspuiters en stofzuigeraansluiting en breng winterafsluitdoppen aan.
 8. Voeg een geschikt overwinteringproduct toe aan het resterende zwembadwater volgens de voorschriften op het product etiket.
 9. Breng een winterzeil aan.

Richtlijnen voor actieve overwintering

 1. Maak het zwembad schoon (waterlijn, skimmermandjes, wanden en bodem).
 2.  Breng de pH van het zwembadwater tussen de 7.0 en 7.4.
 3. Voer een chloorshockbehandeling uit en laat de filterinstallatie hierna max. 2u draaien.
 4. Voeg een geschikt overwinteringproduct toe volgens de voorschriften op het product etiket (niet nodig ingeval u over een automatisch pH en chloor doseersysteem beschikt).
 5.  Ingeval u beschikt over een warmtepomp:  Als het zwembadwater verwarmd wordt met een warmtepomp, gelieve aandachtig de instructies van de fabrikant te volgen of lees onze pagina over warmtepompen. Ingeval u beschikt over een warmtewisselaar aangesloten op de centrale verwarming: Zet de zwembadthermostaat op min. 5 C° en zorg ervoor dat uw technische ruimte vorstvrij blijft tijdens de winterperiode.
 6. Stel de timer van de filterinstallatie in op ± 2 x 2u filteren per dag. Hierna activeert u de antivries functie op uw stuurkast (ingeval u geen antivries functie heeft op uw zwembadinstallatie dient u bij het intreden van de vorstperiode de pomp 24u/24u te laten draaien).
 7. Het Covrex© Classic rolluik sluiten en eventueel een winterzeil aanbrengen. Vermijden om de motor van het rolluik te overbelasten, dus het rolluik niet in beweging brengen ingeval het bedekt is met sneeuw.
Delen: