Welke zwembaden reinig je het makkelijkst?

Wanneer u de aanschaf van een zwembad overweegt, houdt dan rekening met een aantal criteria die het plezier van een zwembad kunnen verhogen of vergallen.

Door Tom Noppe van Noppe Zwembaden

We hebben het dan over budget, de plaats en mogelijkheid om het in uw tuin te integreren, de zwembadbouwer, de garanties van zowel zwembadbouwer als van de producent van de diverse onderdelen, maar zeker ook over het onderhoudsgemak.

piscine

Zwembad met afgeronde hoeken

piscines

Zwembad met rechte hoeken

  • Een eerste keuze die zich opdringt is die tussen een monoblok zwembad dat uit één stuk is gegoten of een bouwkundig bad. Weet dan dat een monoblok zwembad minder scherpe hoeken heeft dan een betonnen zwembad of de meeste andere varianten.

Hierdoor is het gemakkelijker schoon te maken, zelf of door een robot.Sommige monoblok zwembaden zijn standaard voorzien van afgeronde hoeken.

  • De tweede vraag die zich meestal stelt is: nemen we er een rolluik bij of niet ? Een moeilijke keuze, temeer daar het rolluik de prijs weer aardig opdrijft. Maar als het budgettair enigszins kan, raden wij toch aan om een rolluik te plaatsen. Het is niet alleen goed voor uw energiefactuur, het helpt ook bij het onderhoud van het zwembad. Immers, wanneer het rolluik dicht is, zal er geen vuil in het water terecht komen. En als je dan kiest voor een rolluik, neem er dan eentje dat makkelijk te onderhouden is. Een rolluik met lamellen die met een hogedrukreiniger kunnen gepoetst worden en met soepele verbindingen waartussen zich geen vuil of algen ophopen, is daarbij een goede keuze. Zo ziet u dat een beetje nadenken en de markt verkennen u niet alleen geld maar ook veel moeite, energie en tijd kan besparen.

Ik heb een rolluik. Hoe reinig ik het?

Het rolluik van een zwembad dient een tweetal keer per seizoen gereinigd te worden. Op die manier vermijdt u dat het vuil zich opstapelt en het zicht niet meer echt aanlokkelijk is. U kan het rolluikgedeelte poetsen met een hogedrukreiniger of met een speciale hoekborstel die u op uw vlottende slang kan aansluiten (i.p.v. je stofzuiger – vb. ).

Is de constructie van het rolluikgedeelte bepalend voor gemakkelijker onderhoud achteraf?

De uitvoering van het rolluikgedeelte is uitermate bepalend voor de tijd die u voor het reinigen nodig heeft. Een ingewerkte nis met voorzetwand en kleine opening onderaan is de meest praktische uitvoering omdat het meeste vuil in het zwembad valt tijdens het seizoen en dus tijdens het regulier stofzuigen verwijderd wordt. Dit laatste zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk vuil in het rolluikgedeelte achter blijft.

zwembad  zwembad
De LPW Ceramic Pools en VITA POOLS monoblok zwembaden zijn standaard voorzien van dit type inbouwsysteem met voorzetwand. Gesloten rolluikgedeeltes vergen het meeste onderhoud, zeker wanneer ze niet goed toegankelijk zijn.

Bestaan er ook automatische systemen voor het reinigen?

Er bestaan verschillende elektrisch aangedreven robots die ofwel enkel de zwembadbodem of de combinatie van bodem en wanden grondig reinigen. Het enige dat u nog zelf moet doen is de geïntegreerde stofzuigerzak of stofzuigerbak waar het vuil wordt verzameld, regelmatig schoonmaken. Er zijn zelfs robots die je met afstandbediening kan sturen.

Op sommige plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn voor de robots (vb. trappen), borstelt u het vuil zachtjes naar een plaats waar de robot wel kan reinigen en ook dit probleem is gemakkelijk opgelost.

Naast het gamma van de elektrische robots is er eveneens een ruim aanbod aan bodemzuigers die werken op de kracht van de pomp

Houd er echter rekening mee dat deze toestellen niet kunnen werken wanneer het zwembadrolluik gesloten is. Bovendien resulteert het veelvuldig en lang gebruiken van deze toestellen in een kortere levensduur van de zwembadpomp (deze kan immers niet in zijn juiste curve draaien met oververhitting van de keramische koppeling als gevolg). Deze toestellen zorgen er wel voor dat je niet meer zelf met de stofzuiger heen-en-weer moet bewegen in het zwembad. Het aansluiten en verwijderen van de vlottende slang blijft echter noodzakelijk net zoals het uitvoeren van een backwash na het stofzuigen met de robot. De voordelen van deze toestellen zijn dus beperkt en we kunnen wel stellen dat de elektrische robots aanzienlijk meer comfort bieden.

Tot slot worden er ook nog systemen aangeboden die in de bodem van je zwembad worden ingebouwd.

Concluderend kunnen we zeggen dat er een aantal apparaten zijn die het onderhoud van het zwembad vergemakkelijken, maar dat u al veel werk kan uitschakelen door het juiste zwembad en rolluik te kiezen. En als u dan ook nog de juiste, professionele vakman kiest om uw zwembad aan te leggen, dan zal die u ook wel een aantal tips en trucs bezorgen om het onderhoud te vergemakkelijken.
Delen: