De waterbehandeling van uw zwembad

De waterbehandeling van een zwembad is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het water schoon en veilig blijft.

Nadat het is gefilterd, moet het zwembadwater worden behandeld om allerlei micro-organismen te vernietigen. Het water moet dus “gedesinfecteerd” worden.

Hiervoor bestaan er verschillende producten en systemen.

De verschillende waterbehandelingsproducten

Chloor

Chloor is de meest gebruikte waterbehandeling voor privézwembaden. Chloor heeft door zijn chemische samenstelling 3 functies:

  1. desinfecteren
  2. doden van algen
  3. oxideren

Er bestaan twee soorten chloor: gestabiliseerde en niet-gestabiliseerde chloor.

Broom

Broom, afkomstig van zeewater, beschikt over desinfecterende eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van chloor. Het is bacteriëndodend, schimmelwerend en desinfecterend.

Het is minder afhankelijk van de PH-waarde en de temperatuur van het water. Het grote voordeel van broom is dat de geur minder sterk is dan die van chloor.

Zout

Het zout van het water wordt door elektrolyse omgezet in natriumhypochloriet (niet-gestabiliseerde chloor). Het vernietigt organische stoffen en kiemen waarna het weer in zout wordt omgezet.

Bij gebruik van zout voor de behandeling van uw zwembadwater moet u met verschillende zaken rekening houden: gebruik alleen zeer zuiver zout, in de juiste hoeveelheden en let erop dat het gebruik van zout verenigbaar is met de eventuele aanwezigheid van roestvrij stalen onderdelen in het zwembad.

Actieve zuurstof

De waterbehandeling van een familiezwembad met actieve zuurstof biedt het grote voordeel dat het water niet-irriterend en geurloos is. Actieve zuurstof doodt algen en is oxiderend.

Er bestaan twee types actieve zuurstof:

  1. waterstofperoxide (vloeibaar)
  2. kaliummonopersulfaat (vast)

Het gaat om goede desinfecterende middelen, maar hun werking is niet volledig; ze moeten dus samen met andere producten worden gebruikt om lang doeltreffend te zijn.

Ga voor een standvastige behandeling

Er bestaan verschillende mogelijkheden om het water van uw zwembad te behandelen. Wat telt is dat u het systeem kiest waarbij u zich het meest op uw gemak voelt.

Houd wel vast aan een systeem en schakel niet te vlug van het ene systeem op het andere over.

Vergeet ook niet dat de leverancier van uw zwembad uw beste raadgever is: hij heeft waarschijnlijk al alle mogelijkheden die verkrijgbaar zijn op de markt geanalyseerd en heeft dikwijls veel ervaring.

Tips & tricks: Zelfs wanneer het desinfectiesysteem geautomatiseerd is, blijft het noodzakelijk om regelmatig de waterkwaliteit en de aanwezige hoeveelheid desinfecterend middel te controleren.
 
Delen: