Osmose in een zwembad? Kuipzwembad en osmose

Wat betekent osmose in een zwembad?

Osmose is een chemisch en mechanisch fenomeen. Het kan zich voordoen in bepaalde kuipzwembaden, maar het is een probleem dat veelvuldig voorkomt in de wereld van de boten. We hebben het over osmose in een zwembad wanneer het water van het zwembad doorheen de gelcoat tot in de binnenste lagen van de kuip dringt.

Osmose is een oppervlakteprobleem en geen structuurprobleem.

Osmose in een zwembad heeft te maken met de productiekwaliteit van het bad (geautomatiseerde productie, het drogen en bakken van de kuip, werkomstandigheden, …). Daarom is het interessant om je goed te informeren voor je een zwembad koopt.

Osmose in een zwembad

Wat moet je doen bij osmose in een zwembad?

Niet panikeren! Er is geen enkel gevaar voor de zwemmers. Op het internet staat heel wat geschreven waardoor je zou kunnen gaan panikeren, maar osmose is niet gevaarlijk!

Je neemt best contact op met je verkoper. Hij zal dit probleem professioneel oplossen. Vergewis je er zeker van dat osmoseproblemen onder de garantie van de fabrikant vallen (dat is zo goed als altijd het geval).

Hoe vermijd je dat je een zwembad met risico op osmose koopt?

Een zwembad is een belangrijke en duurzame investering. Om ontgoochelingen te vermijden kies je dus best voor een kwaliteitsvol product met een heel lange garantie.

Aarzel niet om een kijkje te gaan nemen in de fabriek waar je je zwembad zou willen kopen.

Gelukkig komt het fenomeen osmose steeds minder vaak voor en dit dankzij de verbetering van de technologieën en de productieprocessen.

Stel de fabrikant enkele belangrijke vragen, zoals:

  • Zit er een laag keramiek achter de gelcoat? Dat noemen we de ‘barrièrecoat’.
  • Welk type glasmat gebruikt de fabrikant? Vergewis je ervan dat hij een “poederig” materiaal gebruikt.
  • Hoeveel lagen telt je zwembad?
  • Is er een topcoat? Dit is een bijkomende bescherming langs de buitenkant van het zwembad (d.w.z. de wand die de bodem van de tuin, de aarde raakt).
Anatomie van de LPW Pools kuipen
 
Bij het lezen van dit alles zou je je kunnen afvragen welk voordeel een kuipzwembad dan biedt ten opzichte van een betonnen zwembad!?
Een kuipzwembad is een waterdicht bad dat snel geplaatst kan worden en dat gemakkelijk is in onderhoud dankzij de gladde wanden.  Door te kiezen voor een kuipzwembad vermijd je elk risico op dichtheidsproblemen die eigen zijn aan betonnen zwembaden en hun liners. 
Er bestaan verschillende types kuipzwembaden waarbij het probleem van osmose niet voorkomt, zoals de zwembaden in keramiek of acryl. 
 
Wil je graag de verschillen tussen een betonnen zwembad, een kuipzwembad en een zwembad met liner te weten komen? Bekijk dan volgende vergelijkingstabel

 

 

Delen: