Filtratie van je zwembad voor meer zwemplezier

zwembad filtratie :  wat is het ?

Het water van een zwembad is onderhevig aan heel wat factoren die het vervuilen: gras, stofdeeltjes, vallende bladeren en insecten zijn natuurlijke vervuilers. Maar ook de mens vervuilt het bad via zijn lichaam: de vuile voeten van de kinderen, vuile haren, lotions of zonnebrandolie die in het water terecht komen enz.  En al die elementen beïnvloeden de zuiverheid en de hygiëne van het water.

Het is dus belangrijk in het algemene onderhoud van uw zwembad om het water op regelmatige basis te filteren en te desinfecteren. Een goede zwembadfiltratie betekent immers dat u en uw dierbaren in gezonder water zwemmen.

Enkele belangrijke punten op in het onderhoud van uw zwembad zijn:

–        De filtratie van het zwembadwater

–        Het verwijderen van kalkaanslag en algenvorming op de bodem en de wanden

–        Het reinigen van het rolluik

–        De behandeling van het zwembadwater

zwembad filtratieHier spreken we over de zwembad filtratie :

Om uw zwembad goed te onderhouden moet het water dus constant gefilterd worden. Het wordt iedere dag verscheidene keer met een bepaald debiet door de filterpomp rondgestuurd waarbij het gefilterd wordt. Hoe groter het debiet dat uw pomp kan rondpompen, hoe properder uw water wordt. Eenmaal gefilterd, wordt het water teruggestuurd naar het zwembad.
Maar dan is het nog niet gedesinfecteerd en bevat het water nog voor het oog onzichtbare microscopische onzuiverheden. Het is dus noodzakelijk om het water verder te behandelen om zo de gezondheid van de baders te kunnen blijven garanderen. Hoe het water behandeld wordt, leggen we uit in een andere aflevering.

Het debiet van een pomp is dus belangrijk voor de zuiverheid van het water en voor de gezondheid. Máár, als er niet veel mensen in het zwembad zitten, moet de pomp niet zo hard draaien als dan wanneer het vol zit. U kan dat proberen in de gaten te houden en zelf bij te sturen, maar dat is ondoenbaar werk. Daarom ontwikkelde men pompen met een variabele snelheid. Zo’n pomp zal het water van uw zwembad proper houden, maar op de meest economische manier.

Tips & Tricks
Uw zwembadfilter is de long van uw zwembad. Het geeft het water ook de kans om te regenereren. Wees er daarom niet zuinig mee. Als u uw zwembad onderhoudt met een automatisch systeem, type Varioflow™, dan spaart u niet alleen veel moeite, maar ook een pak energiekosten uit. 

 

Delen: