Onderhoud van het roldek en van de lamellen

Onderhoud van het roldek na de winter : Hoe onderhoud je het automatisch roldek bij de opstart van het zwembad?

Veel mensen stellen zich na de winter de vraag hoe ze het automatische roldek schoon moeten maken wanneer het zwembad na een lange winter terug in gebruik genomen wordt. Immers, de lente is in het land, de zon komt weer tevoorschijn en dan begint het zwembad meteen weer te lonken. En dan volgt automatisch een onderhoud van het roldek.

Het bad heeft namelijk een winter doorstaan. Met zo’n roldek ben je na zo’n winter wel zeker van proper water, maar de lamellen kunnen vies zijn. Een stevig en grondig onderhoud van het roldek dringt zich op. Anders is het geen gezicht.

Welk soort onderhoud je aan je rolluik moet doen, hangt af van het type en van het feit of je een in- of opgebouwde rolluikkast hebt. lames de volet de piscine

Welke zijn de belangrijkste stappen in het onderhoud van uw roldek?

  • Als je een winterdek over het zwembad hebt gelegd haal je er dat uiteraard eerst vanaf.
  • Verwijder alle bladeren of vuil dat op de lamellen ligt. Als het vuil er te lang op gelegen heeft, kan je rolluik vlekken vertonen. Zorg dat al je lamellen perfect proper zijn vooraleer je het luik oprolt.

De manier van reinigen is afhankelijk van de kwaliteit van de lamellen.

  • Als die gemaakt zijn van PVC gebruik je best een tuinslang, een borstel en een speciaal product. Bestaan je rolluik uit volle lamellen van PVC met een hoge densiteit, dan kan je ze rustig afspuiten met een hogedrukreiniger.
  • Als de lamellen aan elkaar hangen met soepele verbindingen, kan je die ook grondig reinigen zodat er geen vuil, bladen of algen tussen de lamellen blijven zitten. Op die manier krijg je een écht grondige reiniging.
  • Ligt er een solar rolluik op je zwembad, kan je best eerst even controleren of er geen schade is. Er zouden zich gaten of breuken kunnen manifesteren die het gevolg zijn van hevige hagelbuien. Als je beschikt over een zonnerolluik van de 2e generatie zoals een Covrex® Solar, zul je dit probleem niet hebben.

Voordat je onderhoud doet aan het rolluik, moet je er zeker voor zorgen dat de rolluikbak grondig gereinigd worden.

onderhoud roldekJe rolluik wordt er telkens in opgeborgen en terug uit geschoven. Je wil niet dat je het iedere keer opnieuw moet poetsen omdat er vuil in de rolluikbak is blijven zitten.

Als je rolluik in een bak zit die onder water is aangebracht, dien je die ook eerst grondig zuiver te maken om dezelfde reden als hierboven. Dat omvat tevens het demonteren en reinigen van het rooster.

Als uw zwembad heeft een onderwater component (ook wel gordijn ) , is het raadzaam om het zwembad te openen van de klep of put lade onder water schoon te maken.

Afhankelijk van de afmeting van het gordijn , het mogelijk of niet een robot of een automatisch stofzuiger borstel zwembad.

Tips & Tricks: Kies bij de aankoop van het zwembad van de ene component naar kleine wikkeldiameter ( zoals flappen Covrex Pool Protection ) of een put groot genoeg deel te kunnen gemakkelijk bij te houden .

Controleer of het waterniveau van je zwembad voldoende hoog is. De grootte van uw rolluik werd immers berekend op basis van een bepaald waterniveau.

Het waterniveau speelt een grote rol bij een zwembad. Een hoge waterstand zorgt immers voor een prachtig optisch effect. Denk dus goed na als je de aanschaf van een zwembad overweegt en vraag onmiddellijk voor een systeem dat het waterniveau automatisch aanpast: hoog en dus mooi bij een open rolluik, lager en dus praktisch bij een gesloten rolluik.

Als je zwembad is uitgerust met een overloopgoot, zal het water tot op een luttele centimeter van je terras rijzen, net onder de boordstenen. Dat geeft een prachtig spiegelend effect. Lees hier meer over …

Als je rolluik is uitgerust met soepele verbindingen, controleer die dan tijdens het voorjaarsonderhoud.

Als je werkt met een geautomatiseerd systeem, controleer dan of alle instellingen nog kloppen. Indien dat niet het geval is, bel dan uw zwembadbouwer om het nodige te komen doen.

Controleer tenslotte de batterijen in de afstandsbediening om verrassingen bij de volgende duik te voorkomen!

Voilà, het eerste onderhoud van uw roldek ligt achter de rug. Tijd om het zwembad zelf onder handen te nemen. onderhoud roldek
Delen: