Chloor choc? Gestabiliseerde chloor?

Welke behandeling voor mijn zwembad?

Chloor choc is een product dat wordt gebruikt om het water van zwembaden te desinfecteren. Hoe vindt u de weg in de jungle van producten?

Chloor choc, gestabiliseerde of niet-gestabiliseerde chloor?

Chloor is een desinfecterend, oxiderend en algendodend middel. Er bestaan twee types chloor die door zwembadprofessionals worden aangeboden, maar er is ook chloor choc dat, zoals zijn naam suggereert, als “schokbehandeling” wordt gebruikt (bijvoorbeeld wanneer het zwembadwater groen is geworden).

  • Niet-gestabiliseerde of zogenaamde “anorganischechloor:

Tot deze categorie behoren de calciumhypochlorieten. Ze worden verkocht in de vorm van sticks, tabletten, vloeistof of korrels. Niet-gestabiliseerde chloor wordt afwisselend met gestabiliseerde chloor gebruikt of voor “schokbehandelingen”.

De chemische samenstelling bevat geen stabilisator, het is dus belangrijk om er een toe te voegen. Niet-gestabiliseerde chloor heeft de neiging om de pH-waarde van het water te doen stijgen.

  • Gestabiliseerde of zogenaamde “organische” chloor:

Dit is een product dat veel wordt gebruikt voor de behandeling van water omdat het zeer geschikt is voor speciale zwembaden. Het gaat om geconcentreerde chloor op basis van een stabilisator, cyanuurzuur. Desinfecteren met gestabiliseerde chloor heeft een lange werking en biedt een zeer efficiënte bescherming tegen uv-stralen.

Hoe de chloor toevoegen aan het zwembadwater?

We gaan het hier alleen hebben over gestabiliseerde en niet-gestabiliseerde chloor.

Als u ervoor gekozen hebt om te desinfecteren met chloor, dan moet u een methode kiezen om de chloor aan het water toe te voegen. Er bestaan verschillende oplossingen, sommige zeer eenvoudig en goedkoop, andere veel duurder. De drijvende dispenser is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Hij bevat de hoeveelheid chloor die nodig is om uw behoeften voor een bepaalde tijd te dekken.

Opdat de werking van de chloor goed en constant zou blijven in de tijd, moet de dispenser een minimale hoeveelheid chloor bevatten.

De installatie van een automatische chloorregelaar is ook een eenvoudige oplossing. Hij kan gedeeltelijk het gebruik van chloor automatiseren. Het gaat om een apparaat dat een reservehoeveelheid van het product bevat; gewoonlijk chloortabletten met een lange werking, die langzaam uiteenvallen bij contact met water. Dit zorgt voor een regelmatige toevoer van chloor, waardoor het aantal handelingen vermindert en ze in de tijd kunnen worden gespreid.

De chloorregelaar vermindert ook de risico’s verbonden aan de aanwezigheid van chloortabletten in de omgeving van het zwembad. Het gaat dus om een oplossing die de voorkeur verdient wanneer zich regelmatig kinderen in de buurt van het zwembad bevinden.

Chloor choc: alles wat u moet weten - LPW

Wanneer en hoe chloor choc gebruiken?

In tegenstelling tot de regelmatige en preventieve behandeling, moet de schokbehandeling en het gebruik van chloor choc op nauwgezette tijdstippen gebeuren.

Delen: