Vergelijking zwembad: gemetst zwembad of monokuip?

U heeft besloten om bij u thuis een zwembad te installeren. Deze memento “vergelijking zwembad” zal u helpen met het overlopen van de belangrijkste te overwegen punten voor het kopen van uw zwembad.

We zullen in dit artikel alleen de in de grond ingebouwde zwembaden bespreken en zullen de twee –  in België en Frankrijk – meest gekozen zwembaden vergelijken: het monokuip zwembad en het gemetst zwembad.

Een aantal belangrijke punten moeten worden geanalyseerd voor het kiezen van uw zwembad.

Een van uw belangrijkste aandachtspunten zal zijn om de begroting vast te stellen voor het zwembad en het onderhoud ervan.

Zwembad budget – kost bij aankoop

De totaalprijs van een gemetst zwembad zal afhangen van de afwerking ervan. Zal u kiezen voor een mozaïek afwerking, een liner of een polyester afwerking? Dit zal een grote impact hebben op uw uiteindelijke prijs. De prijs voor een zwembad van +/- 9 x 4 m met een diepte van 1m50, geplaatst, met toebehoren en rolluik, zal variëren tussen de € 40.000 en € 70.000.

De totaalprijs van een monokuip zwembad van dezelfde afmeting, met dezelfde uitrustingen zal variëren van € 20.000 tot € 45.000. Deze prijs varieert van de ene fabrikant tot de andere; de kwaliteit van de kuip varieert uiteraard ook!

De aanleg van uw zwembad - LPW Pools

Zwembad budget: onderhoudskost van uw zwembad

Het onderhoud zal in grote lijnen hetzelfde zijn voor deze beide zwembadsoorten. Het zal afhangen van onder andere het gebruik van het zwembad en het klimaat. Gemiddeld kunt u rekenen op een kost van 400 € tot 750 € / jaar voor producten, elektriciteit en toebehoren voor een zwembad van +/- 9m x 4 m, met een diepte van 1m50.

De grootte van het zwembad en de toebehoren zijn zeer belangrijke elementen in uw keuze

Grootte van het zwembad

De afmeting van uw zwembad hangt uiteraard af van de ruimte die u heeft, maar ook van het gebruik dat u ervan maakt.

Wenst u een zwembad om pootje te baden en om uw kind te laten spelen: u zal kiezen voor een kleine zwembad kuip.

Zoekt u een zwembad dat u toelaat om intensief te sporten?: kies voor een zwemkanaal.

Uw zwembad moet een bepaalde vorm hebben: alleen betonnen zwembaden zullen aan deze eis voldoen.

Als de voordelen van monokuip zwembaden belangrijk zijn voor u, maar u vindt niet de grootte die u wenst in de bestaande maten, richt u dan op polypropyleen zwembaden: op maat gemaakte zwembaden met de voordelen van kuipen (isolatie, snelle uitvoertijd, …). De nieuwe reeks FLEXLINE is misschien de oplossing voor u.

Zwembadtoebehoren: Verwarming, zwembad rolluik, …

De keuze van de toebehoren is belangrijk bij de aankoop van het zwembad. Beknibbel hierop niet.

Een goed pH- en chloorcontrolesysteem is een kleine investering die snel terugverdiend is! Het zal uw verbruik aan schoonmaakmiddelen drastisch reduceren.

Een zwembad rolluik installeren: Als uw budget het toelaat, zal deze initiële investering op lange termijn een meerwaarde zijn voor uw zwembad. U geniet immers van een verlaagde verwarmingskost en er zijn minder onderhoudsproducten nodig. Maar het belangrijkste is de veiligheid die het zwembadrolluik geeft. Als u besluit om een zwembadafdekking te installeren, kies dan voor een rolluik geïnstalleerd in een bak die gescheiden is van het zwemgedeelte. Dit is veel esthetischer.

Zwembadverwarming: warmtepomp? warmtewisselaar aangesloten op uw CV-ketel? onafhankelijke ketel? Zonnepanelen? Solar rolluik? Verwaarloos dit toebehoren niet, ontdek hier alle info over de verschillende soorten verwarming.

Het ontwerp en de levertijd

Het gemetst zwembad wordt direct in uw tuin gebouwd, van bij het begin van het productieproces tot het einde.

De zwembadkuip heeft een heel andere ontwikkeling. Ze wordt geproduceerd in een fabriek op een bestaande mal. Ze zal volledig af bij u geleverd worden en de belangrijkste onderdelen zullen reeds gemonteerd en afgedicht zijn in de fabriek (verlichting, inspuiters, overloopsysteem,  …).

In beide gevallen moeten grondwerken ter plaatse uitgevoerd worden.

Met betrekking tot de levertijden, zal de zwembadkuip veel sneller bij u geïnstalleerd worden. Door te kiezen voor een ervaren installateur om dit soort zwembad te plaatsen, zal het slechts 5 tot 7 dagen duren vanaf het begin van de werf tot uw eerste duik!

De levertijden voor een gemetst zwembad zullen minstens 3 tot 4 weken zijn, alles gebeurt bij u thuis.

Bekijk hier stap voor stap de installatie van een zwembad …

De garanties op het zwembad en op de toebehorenGaat u voor een monoblok zwembad? Dan geniet u van 30 jaar garantie op uw aankoop.

Vergeet tijdens het zwembaden vergelijken niet om de door de installateur opgegeven garanties te analyseren. Zij zijn afhankelijk van de productiemethode van het zwembad en de gekozen toebehoren. Sommige fabrikanten van zwembad kuipen geven je tot 30 jaar garantie op de waterdichtheid van de kuip, terwijl de garantie voor een betonnen zwembad slechts tien jaar is.

De garanties op de toebehoren vallen onder de EU-wetgeving (minimaal 2 jaar). Alleen een fabrikant van rolluiken zal u hierop een bijkomende garantie geven: 5 jaar op de lamellen van het rolluik!

Tips & Tricks: voordat u beslist, vergeet niet aan de professionelen referenties te vragen van klanten bij  wie ze al zwembaden geplaatst hebben.