Vaste zwembadbekleding: garantie op waterdichtheid?

Vaste zwembadbekledingen zijn – in tegenstelling tot onafhankelijke bekledingen – vast bevestigd aan de zwembadstructuur. Deze zwembadbekledingen kunnen bestaan uit tegels, mozaïektegels , coatings of verven. Het is belangrijk te weten dat ze geen extra waterdichtheid geven.

zwembadbekleding

Mozaïektegels

Dit zijn kleine tegels die zijn samengesteld uit gelijmde stukjes glaspasta. De tegelgrootte bedraagt meestal 2 x 2 cm. Op het vlak van patronen en kleuren is dit soort zwembadbekleding welhaast onbegrensd. Een mozaïekbekleding is vaak synoniem aan een prestigieus zwembad en dat geldt zowel op het vlak van de prijs als de esthetische uitstraling. Een zwembadbekleding in mozaïek geeft een speciale, mooie glans wanneer er zonlicht of ledverlichting op schijnt. De plaatsing van mozaïek zwembadbekleding kan alleen gedaan worden door een professionele zwembadbouwer. De mozaïek op zich geeft geen extra waterafdichting. Om de dichtheid van het bekken te garanderen, is het raadzaam om waterdichte mortel te gebruiken in de specie van uw zwembad.

Tegels

Een zwembadbekleding met tegels wordt geacht zeer bestendig te zijn. Het toevoegen van een soort latex hars tijdens het aanbrengen van de tegels kan een perfecte afdichting van uw zwembad garanderen. Dit type materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor de nieuwbouw van een zwembad en weinig voor renovaties.

Coatings

Waterafstotend of waterdicht cement wordt gebruikt voor het coaten van betonnen zwembaden. Het kan twee verschillende rollen hebben:

  • het zorgt voor een waterafdichting alvorens er een andere zwembadbekleding, zoals tegels of verf, wordt aangebracht.
  • het combineert waterdichting én afwerking. In dit geval zal het worden gladgestreken en gekleurd. Het zal een decoratieve rol spelen.

Verf

Er zijn vele soorzwembad bekledingten verf voor een zwembad: cementgebonden verf, synthetische verf of verf op basis van hars .

  • De synthetische verf is gemaakt op basis van rubber of synthetische harsen, zoals acryl. Ze heeft de bijzondere eigenschap van het zwembad waterdicht te maken.
  • De cementgebonden verf heeft enkel als doel het betonnen bad af te werken. Bij gebruik van dit soort verf moet er eerst een waterafdichting aangebracht worden vooraleer het zwembad te verven.
  • Verf op basis van hars

Let op, deze verven mogen slechts aangebracht worden op perfect zuivere ondergrond en liefst in twee of drie lagen. De ervaring leert dat de levensduur beperkt is tot maximaal vijf jaar. Op het einde valt de verf uit elkaar in kleine deeltjes die op de bodem van het zwembad neerdwarrelen of vast komen zitten in de skimmer.

Coatings en ​​verven voor het zwembad kunnen gebruikt worden voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Tips & Tricks:

Maak gebruik van de expertise van diverse zwembadbouwers alvorens een beslissing te nemen. Zij kunnen u professioneel advies geven, gebaseerd op uw situatie.
 
Wat voor soort vloer u ook kiest, vergeet niet om uw zwembad uit te rusten met een thermische component waarmee je energie kan besparen en het onderhoud van uw zwembad kan vergemakkelijken.
Delen: