Veilig in en rond het zwembad, ook met kinderen

Een zwembad in de tuin, het is de droom van velen onder ons. 

Na de plaatsing kan je alleen maar tevreden zijn en genieten van de meerwaarde van een eigen zwembad in de tuin.

De tuin ziet er in een oogopslag verfijnder en meer verzorgd uit, maar ook het plezier van vakantie in eigen land wordt des te groter. Zowel jijzelf, als jouw (klein)kinderen kunnen het ganse voorjaar, de zomer en vaak ook in het najaar, blijven genieten in en spelen rond jouw zwembad.

Natuurlijk moet het allemaal leuk en veilig blijven als je beslist een zwembad aan te leggen in de tuin. Een ongeval is soms snel gebeurd, daarom ga je beter preventief jouw zwembad en de omgeving ervan zo goed mogelijk beveiligen.

Hoe je dat kan doen, leggen we hier in het artikel uit. 

Belangrijk is vooraf te bedenken welke maatregelen jij nodig acht, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Daarmee wordt er bedoeld dat je best een analyse maakt van:

  • je eigen situatie;
  • je huishouden;
  • de ligging van het bad en; 
  • het bezoek dat je (regelmatig) ontvangt. 

Sta even stil wat de ‘gevaren’ kunnen zijn in dit soort situaties en waar je welke beveiliging zou kunnen gebruiken. 

Covrex® afdekking

Ongevallen met een zwembad gebeuren veelal op momenten dat er niet wordt gezwommen. 

Als de (klein)kinderen bijvoorbeeld in de tuin spelen, zou je niet willen dat een van hen in het water kan vallen.

Daarom raden we aan om steeds een geschikte afdekking aan te schaffen bij het plaatsen van een zwembad.

Deze afdekking zorgt dat kinderen zorgeloos in de tuin kunnen ravotten. De tuin is namelijk meestal een veilige omgeving waar kinderen niet (veel) zouden moeten rekening houden met eventuele gevaren die op straat wel zijn terug te vinden.

Door jouw tuin op de juiste manier veilig te maken, is het net dat gevoel van zorgeloosheid dat je moet kunnen bereiken.

Let er wel op dat een zwembadafdekking de meest ‘basis’ beveiliging is om te voorkomen dat kinderen er zomaar in kunnen vallen. Het dient ook niet altijd automatisch als beveiliging.

Afhankelijk van de vorm en grootte van het zwembad, zal er een bepaalde afdekking het meest geschikt zijn. 

De zwembadbouwer kan daarbij verder assisteren. Vraag dus zeker meer informatie indien je nood hebt aan een afdekking dat ook als beveiliging moet dienen.

De klassieke afdekkingen kunnen misschien een persoon dragen, maar zijn heel beweeglijk. Aan de zijkanten hangen ze niet vast aan de randen van je zwembad, waardoor er een opening is tussen de rand en de afdekking. Dat maakt dat dergelijke covers niet bijster veel veiligheid bieden.

Ga je voor een zwembadrolluik, dan heb je meer veiligheid. Deze rolluiken zijn steviger en stabieler.

Met een automatische rolluik van Covrex® heb je een afdekking die is ontworpen met oog op veiligheid. Je kan kiezen voor een afdekking met isolerende volle lamellen (Covrex® Classic) of polycarbonaat thermische lamellen (Covrex® Solar). 

Beiden zijn ontwikkeld op basis van de Franse veiligheidsnormen NF P90-308 met betrekking tot zwembadrolluiken. Deze overtreffen de standaard norm tot 7 keer.

Het automatische rolluik sluit het zwembad perfect af. Vermits het steunt op een geïntegreerde veiligheidsrand in het zwembad, kan er niemand tussen vallen. De voordelen van een automatische rolluik zijn vooral…

  • gebruiksgemak 
  • automatische besturing 
  • de variatie aan afdek mogelijkheden en vormen.

Covrex® lamellen zijn ‘vol’ en hebben een soepele verbinding. Dat verhoogt de veiligheid in sterke mate. Ze kunnen een gewicht van 250kg/m² dragen. Dit is veruit de beste draagkracht op de markt.

De afdekkingen van Covrex® voldoen steeds aan de strengste veiligheidsnormen.

Omheining

Een esthetisch minder aantrekkelijke optie om de veiligheid te vergroten, is een omheining rond het zwembad laten plaatsen

Daardoor ben je zeker dat de kinderen er niet bij kunnen. 

Bij deze optie denk je best na over de volgende elementen…

  • Een ideale hoogte is minsten 1,20 meter;
  • Controleer of het mogelijk is om op of over de omheining te klimmen;
  • Voorzie een poortje dat niet zomaar door een kinderhand kan geopend worden.

Houd er steeds rekening mee dat het plaatsen van een omheining veel veiligheid biedt, maar ook een vrij permanente optie is, terwijl hier over enkele jaren misschien geen nood meer aan is.

Alarmsystemen

Een andere veiligheidsoptie is het installeren van een alarm. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen verkrijgbaar die in of rondom zwembaden geplaatst kunnen worden. 

Zo kan je kiezen voor een zwembadalarm dat afgaat van zodra het wateroppervlak beweegt, een systeem dat checkt hoe lang iemand onder water is, een infraroodalarm dat afgaat wanneer iemand door de infraroodstraling loopt, of een deuralarm dat afgaat van zodra een deur die naar het zwembad leidt, opengaat. 

Vooral bij de twee systemen die zich baseren op bewegingen, kan er regelmatig ‘vals alarm’ worden geslagen. Ook kan een deuralarm soms onnodig afgaan. Weet uiteraard dat alarmsystemen geen ongevallen voorkomen, ze maken er alleen melding van. Waakzaam zijn blijft belangrijk.

Wens je toch ook een alarm te installeren, combineer het dan met een van bovengenoemde mogelijkheden om echt veiligheid te kunnen bieden.

Vergeet ook nooit dat een goed beveiligd zwembad een ding is, maar dat er geen enkele controle sterker is dan een volwassene die af en toe een oogje in het zeil houdt.

Delen: