Betonnen zwembaden en monoblok zwembaden: alles over onderhoud

Het onderhoud van een zwembad vraagt kennis van zaken en vooral ook tijd. Zowel een monoblok zwembad als een betonnen zwembad moeten frequent en goed worden onderhouden.

Sommige handelingen om het zwembadwater goed en gezond te houden, zal je frequenter moeten uitvoeren dan andere. 

Het belangrijkste is om je zwembadonderhoud goed op te volgen en niet zomaar over te slaan. Zwembadonderhoud houdt niet op bij het klaarstomen voor de zomer. Laat het wel een opluchting zijn dat voorbereidend onderhoud voor de zomer onder de noemer ‘groot onderhoud’ mag vallen, en je dit niet elke week zal moeten uitvoeren.

Alle soorten zwembaden hebben sowieso af en toe de nodige zorg en aandacht nodig, wil je een mooi en gezond zwembad behouden. Hieronder ontdek je vooral wat het verschil is in onderhoud tussen een betonnen zwembad en een monoblok zwembad.

Het onderhoud van je betonnen zwembad

Een betonnen zwembad onderhouden vraagt andere technieken dan een monoblokzwembad onderhouden. Vooral omdat het zwembad is vervaardigd uit een ander materiaal. 

Doordat beton een ruwe structuur geeft aan de wanden van het zwembad, wil dat dus ook zeggen dat er meer reliëf in de wanden zit en er dus meer poriën zijn. Die poriën zijn een perfecte plaats voor algen. 

Algen gaan zich vasthechten in de poriën of eventueel tussen de mozaïek van het zwembad, om zich daar vervolgens te nestelen. Daardoor is er bij een betonnen zwembad toch aardig wat onderhoud nodig om die telkens weg te krijgen. Alleen met chemische producten kunnen die algen worden verwijderd. 

Algen en zwembaden zijn nooit beste vrienden geweest en het zal altijd een strijd zijn om een zwembad algenvrij te maken. Een betonnen zwembad is echter bij uitstek het soort zwembad dat hieromtrent het meeste aandacht vraagt. 

En wat met liners?

Een andere afwerkingstechniek, bij een bouwkundig zwembad, naast  mozaïek afwerking, is een liner of folie. 

Een liner is een folie die over het beton wordt bevestigd waardoor het zwembad een modernere en vlakke look krijgt, en een liner garandeert extra waterdichtheid.

De folie kan op maat worden gemaakt en wordt in verschillende kleuren geleverd, waardoor de ontwerpen heel sterk van elkaar kunnen verschillen.

Wel geven we mee dat een liner niet even duurzaam is. Na 8 à 10 jaar is deze toe aan vervanging en moet de kuip een heel groot onderhoud (lees: renovatie) ondergaan.

Het onderhoud van je monoblok zwembad

Ga je liever voor een duurzamere oplossing, dan kan je kiezen voor een monoblok zwembad.

De lange garantie op de kuip is hierbij een ware troef. LPW Pools kan vandaag met enige trots een levenslange garantie op de waterdichtheid van de kuip en tegen osmose voorstellen.

De monoblok zwembaden zijn vervaardigd uit het materiaal vinylester. Dat is ongelooflijk sterk en duurzaam waardoor er wel een groot onderhoud moet plaatsvinden van tijd tot tijd, maar renovaties niet aan de orde zijn.

Een groot onderhoud van een zwembad wil zeggen:

  • schoonmaken van de zwembadranden
  • oppoetsen van de zwembadrolluiken
  • het zwembad stofzuigen
  • onderhoud van de technische installatie
  • de waarden van het water controleren

Dankzij het ontbreken van naden hechten bacteriën en vuil zich minder goed vast. Daardoor is er minder product nodig voor zwembadreiniging.

Frequentie van het onderhoud

Hoe regelmatig je het zwembad zal moeten onderhouden, hangt van heel wat factoren af.

  • Weersomstandigheden; was het een zonnige of regenachtige zomer?
  • Gebruik; hoe vaak maak je gebruik van het zwembad?
  • Oriëntatie en plaats; waar ligt het zwembad t.o.v. de bomen…?
  • Tijdsduur; hoe lang gebruik je het zwembad?

Als je je zwembad regelmatig gebruikt en er omgevingsfactoren zijn die ervoor zorgen dat er regelmatig vuil in het zwembad komt, zal je het zwembad vaker moeten onderhouden. Er is minder onderhoud nodig als het zwembadrolluik gesloten blijft en het een zomer is met veel regen.

Volg vooral je zintuigen en gebruik de aangeboden middelen om te achterhalen of er een onderhoud nodig is. Wanneer het water een geurtje zou hebben of er algen worden gedetecteerd, is het hoog tijd voor een goed onderhoud.Dit zal niet op dagelijkse basis moeten.

Wat wel moet gecontroleerd worden telkens er wordt gezwommen, zijn de ph- en chloorwaarden. Zo controleer je telkens of het water nog goed en gezond is en kan je het ingrijpen wanneer nodig. Een automatisch pH- en chloor-doseringssysteem kan hier voor jou het nodige doen, informeer je bij jouw zwembadbouwer.

Oplossingen voor een vereenvoudigd onderhoud van je zwembad

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vereenvoudigd onderhoud door verschillende toebehoren zoals intelligente filtratie, ionisatie, elektrische ontsmetting en automatische reiniging.

Ook zijn er diensten van bedrijven waarop je beroep kan doen om een onderhoud uit te voeren.

Voor een optimaal zwembadonderhoud, op maat van jouw zwembad verwijzen we je graag door naar de zwembadverdeler bij jou in de buurt. Zij helpen je graag verder met het juiste advies.

Delen: