Zwemmen met een tegenstroomsysteem: dit moet je weten

Zwemmen in een kleine stadstuin? Een zwembad met tegenstroomsysteem of een jetstream, zorgt voor intens zwemplezier, fijne work-outs en zelfs hydrotherapie. En dat ongeacht de afmetingen van je tuin. Ontdek hoe een tegenstroomsysteem jouw zwemervaring naar een hoger niveau brengt. 

LPW Pools

Wat is een tegenstroomsysteem?

Met een tegenstroomsysteem zuigt een pomp zwembadwater aan via een pomp. Daarna stuwt het een krachtige straal tegen de zwemrichting in. Het bestaat in een inbouwversie, maar ook als hangend accessoire. Het nadeel van die hangende versie is dat je dat minder netjes kunt wegwerken dan een inbouwsysteem. 

Naast dit verschil in installatie heb je ook nog 2 verschillende aandrijfsystemen:

  1. Een tegenstroomsysteem met pomp

Een tegenstroompomp moet je altijd onder het waterniveau installeren en heeft een vermogen tussen 2.2 en 4 kW. Je kan deze pomp gemakkelijk aansturen met een pneumatische regelkast. Met één simpele druk kan je de tegenstroompomp zo makkelijk in- en uitschakelen.

Een ander voordeel van zo’n pomp is dat je ze eenvoudig installeert. En met een circulatiepomp reinig je het water ook nog eens. Met een energiebesparende motor kan je de pomp continu laten draaien zonder torenhoge kosten. 

Een klein nadeel is wel dat de pomp best lawaaierig kan zijn. Goedkopere modellen hebben vaak stromingsgaten die je zwemsessie weleens kunnen verstoren.

  1. Een tegenstroomsysteem met turbinetechnologie

Met een tegenstroomsysteem met turbinetechnologie is een bredere instroom van water mogelijk. Zo kan je ontspannen zwemmen tegen de stroom in. Dit type systeem kan je continu regelen en biedt stroomsnelheden van 0,1 m/s en 2,4 m/s. Dankzij een programmeerbaar besturingssysteem is deze optie ideaal voor trainings- en wellness-sessies op maat van jouw behoeften.

Turbinetechnologie gebruikt ook geen stromingsgaten. De pomp duwt je dus niet opzij, waardoor je ononderbroken zwemt. Dit biedt de mogelijkheid om in het zwembad te genieten van een uitstekend niveau van fitness en welzijn. 

En heb je behoefte aan een intensievere training? Dan verhoog je de intensiteit van de turbine. Hierdoor geniet je van een hoogwaardige zwemtraining. Bovendien werkt het apparaat dankzij de turbinetechnologie geruisloos.

LPW Pools

Wat is het verschil tussen een tegenstroomsysteem en een jetstream?

Hoewel mensen de term jetstream vaak losjes gebruiken voor een tegenstroomsysteem, is er wel degelijk een verschil tussen de twee. 

Als je op zoek bent naar een installatie om tegen de stroming in te zwemmen, heb je de keuze tussen een tegenstroomsysteem en een jetstream. Ondanks dat ze op elkaar lijken, zijn het twee verschillende apparaten. 

Het belangrijkste verschil zit in het type stroming dat ze produceren. Bij een jetstream heb je een krachtige waterstraal, terwijl een tegenstroomsysteem een natuurlijke stroming creëert, vergelijkbaar met een rivier.

De voordelen van een tegenstroomsysteem:

Eindeloos zwemmen

Ooit al eens gehoord van endless swimming? Met een installatie om tegen de stroom in te zwemmen hoef je je geen zorgen te maken over de beperkte afmetingen van je zwembad. 

Of je nu een sportieve zwemmer bent die op zoek is naar intensieve zwemtrainingen of gewoon heerlijk wilt ontspannen: met een tegenstroomsysteem haal je meer uit je zwembad. 

Een perfecte aanvulling op je workout-routine 

Voor fervente zwemmers die graag baantjes trekken, biedt een tegenstroomsysteem een leuke toevoeging aan je zwembad. Dankzij die tegenstroom ervaar je een constante weerstand die je spieren uitdaagt en je uithoudingsvermogen vergroot. 

Het systeem wekt een brede, krachtige stroom op die gelijkmatig om het lichaam heen stroomt. Een tegenstroomsysteem zorgt voor een natuurlijke tegenstroming waarvan je de kracht kan afstemmen op jouw zwemniveau. 

Met sportief zwemmen train je trouwens je

  • been- en bilspieren;
  • armspieren;
  • schouders;
  • borst; 
  • en rug. 

Kortom, je beweegt je hele lichaam, zonder het te belasten

Hydrotherapie en ontspanning

Je hebt er misschien nog niet aan gedacht, maar een tegenstroomsysteem is ook geknipt voor een verdiende portie me-time. Sommige systemen zijn aanpasbaar aan jouw behoeften voor een verkwikkende massage. Ideaal om na een lange dag je stress letterlijk weg te spoelen en je te laten onderdompelen in een moment van pure ontspanning. 

Een tegenstroomsysteem helpt bovendien spierpijn te verminderen en je bloedcirculatie te verbeteren. Zet het systeem op een laag niveau om relaxed te kunnen zwemmen om heerlijk te kunnen ontspannen. Ook de kinderen genieten van de zwemmachine. Met een flootie dobberen ze heerlijk in de stroming.

LPW Pools

Welk tegenstroomsysteem kiezen?

Een tegenstroomsysteem is verkrijgbaar in verschillende pk’s, afhankelijk van jouw wensen.

Zo’n tegenstroomsysteem is bovendien gemakkelijk te installeren en te bedienen.

Bij LPW Pools zijn we fan van onderstaande tegenstroomsystemen:

  • FLUVO Xanas (vanaf 4000 euro excl. btw): een mooi gestroomlijnd design dat eenvoudig te bedienen is. Door de centrale inspuiter of jetsream is de Xanas een echte aanrader voor wellness lovers;
  • Binder Hydrostar (vanaf 10.000 euro excl. btw): een aangename, krachtige stroming die het lichaam gelijkmatig omgeeft. Perfect voor veeleisende zwemtrainingen. De Hydrostar is echter niet aangepast aan jouw wellnesbehoeften: het gaat hier over een turbinesysteem dat een natuurlijke stroming opwekt.


In tegenstelling tot andere tegenstroominstallaties die met een hoog toerental water door het bad blazen, genereert de HydroStar met een laag toerental een aanzienlijke waterstroom met een milde, maar krachtige intensiteit. Dit hoge volume creëert een aangename stroming.

Een zwembad met tegenstroominstallatie opent de deur naar een totaal nieuwe zwemervaring in je eigen tuin. Of je nu een gepassioneerde zwemmer bent, actief wilt trainen of gewoon wilt ontspannen, een zwembad met tegenstroomsysteem biedt eindeloze mogelijkheden.

Contacteer ons voor meer informatie of zoek een zwembadverdeler bij jou in de buurt.

Delen: