De beste chloorbehandeling voor jouw zwembad

Om de kwaliteit van je zwembadwater te garanderen moet de chloorwaarde steeds op peil zijn. Maar wat is chloor? Hoe werkt het? En welk chloorbehandelingen bestaan er? Een overzicht.

Wat is chloor?

Chloor zorgt ervoor dat je zwembadwater gezond, helder en veilig blijft. Met chloor wordt je zwembad grondig ontsmet. Dit ontsmettingsmiddel geeft de vorming van ziektekiemen en algen geen kans. Bacteriën, oliën en vetten worden geneutraliseerd, zodat je water altijd perfect schoon is. 

Let wel: Als de pH-waarde van je zwembadwater te hoog is, werkt het chloor niet zoals het moet. Zorg er dus altijd voor dat die waarde goed zit voor je chloor toevoegt. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7,2 en de 7,6 pH. De chloorwaarde moet dan weer tussen de 1 en de 3 ppm (parts per million) schommelen. 

Chloor voor je zwembad: wat is de juiste keuze?

Gestabiliseerde of niet-gestabiliseerde chloor?

Chloor komt in verschillende vormen: 

  • Gestabiliseerde of organische chloor heeft een remmende stabilisator die je water beschermt tegen uv-stralen. Zo wordt de chloor minder snel afgebroken door de zon. Het gevolg? Je moet het minder vaak toedienen aan je zwembadwater.
  • Niet-gestabiliseerde of anorganische chloor werkt, maar vervliegt ook sneller bij gebrek aan een stabilisator. Dit type chloor is vooral aangeraden als je problemen hebt met je waterbalans en dit snel in orde wilt brengen.

Chloorpoeder, vloeibare chloor of chloortabletten?

Chloorpoeder of chloorgranulaat is erg handig voor een zogenaamde chloorshock, omdat het snel wordt opgenomen in het zwembadwater. Je lost het poeder op in een emmer water en verdeelt het dan gelijkmatig over je hele zwembad.

Vloeibare chloor is ietwat moeilijk doseerbaar en daarom niet aangeraden om handmatig toe te voegen. Daarom is vloeibare chloor ideaal voor wanneer je een automatisch doseringssysteem hebt. 

Chloortabletten zijn dan weer handig om in een vlotter of drijvende dispenser te plaatsen. Dit is veruit de goedkoopste oplossing, maar vereist ook wel de nodige aandacht als er kleine kindjes in de buurt spelen.

Als je beslist om chloor handmatig toe te voegen aan je zwembadwater, is het aangeraden de waterkwaliteit twee keer per week te testen. Eén keer chloor toevoegen per week is meestal genoeg.

Chloorshock: zo ga je te werk

Wat is een chloorshock?

Een chloorshock is een grote hoeveelheid chloor die je toevoegt aan je water om de waarden weer op peil te krijgen. Als je het handmatig uitvoert, is chloorpoeder aangewezen. Dat kan je namelijk eenvoudig in veel grotere dosissen toevoegen dan een chloortablet. 

Er bestaan ook automatische doseringsystemen die werken met vloeibare chloor. Een leuke toevoeging aan je zwembad voor optimaal gebruiksgemak. 

Wanneer voer je een chloorshock het best uit?

Na een lange periode van inactiviteit, bijvoorbeeld bij het zomerklaar maken van je zwembad, behoort een chloorshock tot de standaardbehandeling. 

Ook als je merkt dat je water een groene of bruine kleur krijgt, voer je best een chloorshock uit. Die kleurverandering wijst in de meeste gevallen op algenvorming.

Nog vragen of hulp nodig bij het kiezen van een geschikte chloorbehandeling? Check onze verdelers of contacteer ons!

Delen: