Hoe kies je een zwembadafdekking?

Om zo lang mogelijk van het zwemseizoen te profiteren, raden we aan bij de aankoop of bouw van een nieuw zwembad ook een zwembadafdekking te kiezen. Naast het behouden van de temperatuur zijn sommige zwembadrolluiken ook geschikt om uw zwembad te beveiligen en zuiver te houden.

Dit artikel concentreert zich op de lamellenafdekkingen (en niet op de noppenfolie of afdekkingen met verstevigingslatten).

 Met welke criteria moet je rekening houden bij de keuze van een zwembadrolluik?

  • Gebruiksgemak :

De eerste vraag die je moet stellen is : automatische of manuele zwembadafdekking?

De automatische variant maakt het u veel makkelijker : doordat die een motor heeft, kost het openen of sluiten ervan helemaal geen moeite. De manuele variant zal echter minder kosten.

  •  Stevigheid en levensduur :

Voor de productie van lamellen kunnen er verschillende materialen gebruikt worden en deze hebben een niet te verwaarlozen invloed op de levensduur. We onderscheiden voornamelijk deze materialen voor de productie van lamellen :

– PVC : het voordeel dat het minder kost, wordt al snel teniet gedaan door hun geringe UV-bestendigheid. De lamellen worden na enkele jaren broos (3 tot 7 jaar afhankelijk van de fabrikant). De PVC-lamellen zijn niet bestand tegen hagel of strenge vorst.

– Polycarbonaat en PMMA : 2 mogelijkheden die wel UV-bestendig zijn en een lange levensduur hebben (uitermate stevig). PMMA heeft het bijkomende voordeel dat het na enkele jaren niet wit uitslaat. Vergeleken met PVC zijn deze oplossingen 30% tot 60% duurder, maar hebben dan ook een veel langere levensduur (en betalen zichzelf daarom terug op lange termijn) .

– Volle lamellen : uitermate stevig; deze lamellen zijn bestand tegen hagel en vorst (met belangrijke garanties). Ze worden o.a. aangeboden door Covrex® (www.covrex.com)Covrex zwembadafdekking

  •  Onderhoudsgemak

Of de lamellen van het rolluik al dan niet met mekaar verbonden worden door een scharnier heeft zeker een impact op het onderhoudsgemak. De lamellen met een scharnier hebben een holle kamer waar vuil en algen zich ophopen. Deze kamer is bijna onmogelijk schoon te maken. Kies voor een soepele verbinding die veel makkelijker met een hogedrukreiniger schoon te houden is.

  •  Veiligheid

De strengste veiligheidsnormen ter wereld worden in Frankrijk toegepast. Met een zwembadafdekking die conform is aan deze norm NF P90-308 is de veiligheid ervan makkelijk te controleren.

    •   Isolatie of verwarming

      Solar lamellen of traditionele holle lamellen?

 

Solar afdekking of toch niet? Moeilijke keuze! Dit onderwerp verdient extra aandacht en komt meer uitgebreid aan bod in een ander artikel van de blog. Weet echter dat er drie mogelijkheden zijn :

1/ traditionele holle lamellen : gaan de verdamping tegen maar isoleren weinig

2/ volle lamellen : gaan de verdamping tegen en isoleren uitzonderlijk goed

3/ solar lamellen : verwarmen het water door middel van de zon maar isoleren weinig

  •  Esthetiek en afwerking van een zwembadafdekking

Fabrikanten van zwembadafdekkingen bieden verschillende types aandrijfsystemen aan (geautomatiseerde systemen) om uw zwembadafdekking te installeren. Een ingebouwd systeem oogt zeker mooier dan een opbouwsysteem, maar zal in sommige gevallen duurder en moeilijker te monteren zijn.

Indien je een Romaanse trap hebt, kies je best voor lamellen die perfect de ronding kunnen volgen. Holle lamellen zijn steeds afgedicht met doppen waardoor een mooie afwerking niet mogelijk is.zwembadafdekking

  •  Uw budget

Deze bepaalt in belangrijke mate uw keuze. De prijzen variëren in functie van voor- en nadelen van het product. Ookal is het geen vaststaand feit, een duurdere afdekking heeft gewoonlijk meer voordelen (zoals hierboven beschreven) dan een goedkope afdekking. Een zwembadafdekking is een belangrijke investering. Sommige zwembadbouwers beweren zelfs dat je tot 1/3 van het zwembadbudget moet voorzien voor de automatische afdekking! Het is echter een investering die zichzelf terugbetaalt op lange termijn en die toelaat ten volle te genieten van het zwembad. Indien het budget het toelaat, is het zeker aangeraden elk zwembad in Europa te voorzien van een afdekking.

 

Delen: