Nog meer info over zwembad automatisatie en variabele filterpomp

  • Blog
  • Duurzaamheid
  • Nog meer info over zwembad automatisatie en variabele filterpomp

Automatisatie kan nog verder gaan dan besproken in het vorige artikel : Zwembad automatisatie.

Een nieuwe trend is de in draaisnelheid variabele filterpomp : Een intelligente, zuinige en ecologische pomp

Door Raf Olaerts, Automation manager LPW Corporate

  • Dit systeem gaat, door een aantal variabele te controleren bepalen welke draaisnelheid en dus debiet op het moment nodig is om op die manier een efficienter energie verbruik én een efficientere filtering te verkrijgen. Wanneer het bad bijvoorbeeld overdag gebruikt wordt is het interessant om de pomp sneller te laten draaien dan wanneer het bad niet gebruikt wordt. Er is ook bijvoorbeeld meer debiet nodig wanneer de verwarming werkt. Het is veiliger voor het rolluik om de pomp wat te vertragen wanneer het rolluik dicht gaat zodat het niet word tegen gewerkt door de stroming van het water. Het zuiveren van het water door gebruik van een zandfilter werkt ook efficienter bij een lagere debiet. Waar het dus bij dit systeem op neer komt is dat de filterpomp bijna continu draait maar met variabele snelheden en zodoende efficienter werkt.

 

  • Laten we het eens hebben over verwarming. Je hebt nog steeds de traditionele warmtewisselaar die wordt opgewarmd door een gas of mazoutbrander en op zijn beurt dan die warmte afgeeft aan het zwembad water. Een simpel systeem maar redelijk kostelijk qua verbruik. Een interessantere optie is bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Nog interessanter is de combinatie tussen die twee laatste. Maar als je je als eigenaar van zo’n systeem moet bezig houden om te bepalen wanneer welk verwarmingssysteem moet gebruikt worden en dat dan ook handmatig moet gaan omschakelen heb je straks geen tijd meer over om effectief van je zwembad te genieten. Dus ook die systemen kunnen door de sturing worden geregeld. Het gaat buiten -en watertemperatuur controleren, de tijd van de dag, de temperatuur van het water in de zonnepanelen, of het bad op het ogenblik al dan niet gebruikt word en gaat dan een beslissing nemen. Het resultaat is een aangename watertemperatuur op het moment dat de eigenaar het bad wil gebruikt die gelijk is aan wat hij bij initialisatie heeft ingesteld zonder handeling of tussenkomst van de eigenaar. zwembad automatisatie

Uiteraard moeten al die systemen eenmalig ingesteld worden naar de wens van de eigenaar. Daarvoor is meestal een touchscreen voorzien met een grafische interface zoals de meeste mensen gewoon zijn van hun computers, tablets of smartphones. Nog interessanter is om de instellingen en gegevens van de sturing beschikbaar te maken op computer, tablet of smartphone zodat eventuele veranderingen of problemen onmiddellijk kunnen aangepakt worden zonder daarvoor weer de kelder of tuinhuis in te moeten. Verder op dit systeem hebben we dan de mogelijkheid om de verdeler of plaatser van het bad aan te sluiten op die informatiestroom zodat ook hij op de hoogte wordt gebracht bij eventuele problemen of fouten zodat deze aangepakt kunnen worden veelal nog voordat de eigenaar er last van heeft.

 

  • Veiligheid is natuurlijk ook een hap uit de programmatie. We hebben het dan niet alleen over elektrische veiligheid in het zwembad zoals het gebruik van alleen maar laagspanningsonderdelen (24vdc max) in de buurt van het water maar ook over overbelastingsdetectie van pompen en aardlekbeveiliging. Controle op bijvoorbeeld de automatische vulling. We willen niet dat het zwembad gaat overlopen als er een probleem is met de watertoevoer of dat het rolluik zich vast zet in de rolluikbak omdat er te weinig water was in het bad of de kabel van het stofzuigerrobotje mee opgedraaid werd toen het rolluik werd open gedaan. Beveiliging tegen het bevriezen van het water in de leidingen. Beveiliging op de bediening zoals die van het rolluik. In bijvoorbeeld Frankrijk is het verboden om het rolluik automatisch dicht te laten gaan. Men moet de toets of sleutel vast houden tot het rolluik helemaal gesloten is. Laat je de toets of sleutel los dan stopt het rolluik gewoon met bewegen. In Belgie is die beveiliging nog niet verplicht maar dat is een kwestie van tijd.
  • De mogelijkheden van deze intelligente sturingen worden eigenlijk alleen maar beperkt door de inspiratie van de ontwikkelaar en in mindere maten door de hardware. Om dit soort van automatisatie in een handelbare vorm te gieten, stel je een kast voor van 60 centimeter breed, 40 centimeter hoog en 20 centimeter diep, heb je uiteraard een vrij krachtige computer nodig. Een programmeerbare computer voor dit soort toepassingen noemen we een PLC (Progammable Logic Controller). Ook dit soort computer wordt alsmaar krachtiger en sneller waardoor de mogelijkheden van dergelijke sturingen ook steeds zal verbeteren en het gebruik ervan zal vereenvoudigen. De “human-interface” de bediening, het touchscreen dus zie ik in de toekomst zelfs helemaal verdwijnen van de sturing zelf en vervangen worden door tablets en smartphones om de simpele rede dat dat kosten besparend is en interessanter in gebruik.

Conclusie, automatisatie is niet noodzakelijk maar het verbeterd wél de ervaring en veiligheid en het geeft je meer tijd om van je investering te genieten. En dat is toch wel de rede waarom we in de eerste plaats een zwembad kochten, om er van te genieten.

Delen: