Je zwembad financieren: 4 slimme manieren

Droom je van je eigen zwembad, maar weet je niet goed hoe je dit het best bekostigt? Er zijn verschillende mogelijkheden om je zwembad te financieren. We lichten deze graag toe in onderstaand artikel.

Je zwembad financieren met je pensioenkapitaal

De allereerste optie om je zwembad te financieren is vooral interessant als je bestuurder bent van een vennootschap. Je kan namelijk je aanvullend pensioen gebruiken om je zwembadproject te realiseren.

Zo kan je bij de meeste verzekeraars een voorschot opnemen op je bestaande reserve van je VAPZ, RIZIV of IPT.

Een voorbeeld:

Stel, je hebt vandaag al 50.000 euro reserve opgebouwd voor een toekomstig kapitaal van 500.000 euro. Bij de meeste verzekeraars kan je hier een voorschot op nemen. Als je 65% kunt opnemen, is dat al goed voor 32.500 euro!

Wat zijn de voordelen hiervan?

  • Je betaalt geen hypotheekakte.
  • Er zijn geen leningkosten aan verbonden. 
  • Er is geen wederbeleggingsvergoeding bij een vervroegde terugbetaling.
  • De voorschotformaliteiten zijn eenvoudig en transparant. 

In een notendop: door je zwembad te financieren via je pensioenplan staat je vennootschap in voor de kapitaalaflossingen. Je betaalt privé de intresten, maar trekt deze af van je onroerende inkomsten. 

Zomeronderhoud zwembad

Je zwembad financieren met je liquidatiereserve

Je kan ook als bedrijfseigenaar je zwembad bekostigen via je liquidatiereserve. Deze steunmaatregel van de overheid laat zelfstandigen toe om op een voordelige manier  toekomstige winsten uit de vennootschap privé op te nemen.

Je kan je toekomstige winsten in principe binnen 5 jaar op voordelige wijze aan jezelf uitkeren, maar je kan via een zogenaamd bulletkrediet eventueel nu al over dit geld beschikken.

Indien je bank hiermee instemt, betaal je gedurende 5 jaar enkel intresten. Het kapitaal moet pas na 5 jaar terugbetaald worden, en dat aan een gunstiger belastingtarief van 5% in plaats van 30% roerende voorheffing. Je krijgt dus je geld dat je normaal pas binnen 5 jaar zou ontvangen op deze manier nu al!  

Een voorbeeld:

Je voegt jaarlijks 25.000 euro van je winst toe aan je liquidatiereserve. Hierop betaal je slechts 10% belastingen in plaats van 25% vennootschapsbelasting. 

Deze 25.000 euro kan je volgens de wettelijke regels na 5 jaar aan jezelf uitkeren, ieder jaar opnieuw. Aan het einde van deze 5 jaar wordt dit belast aan 5% in plaats van 30% roerende voorheffing zoals op dividenden. 

Stel dat je dit 3 jaar kan doen, heb je dus snel 75.000 euro toegevoegd aan je liquidatiereserve. De bank kan je toelaten om deze 75.000 euro nu al op te nemen via een bulletkrediet. Dit betaal je vanaf het 5de jaar pas terug – 25.000 euro per jaar. Ondertussen beschik je al over het geld om je zwembad aan te leggen!

Extra aandachtspunt:

Niet elke bank staat een bulletkrediet op de liquidatiereserve toe. Spreek je boekhouder en financiële instelling aan voor meer informatie.

monoblok-zwembad

Je zwembad financieren met een renovatielening

Als particulier kan je ook kiezen voor een renovatielening voor de financiering van je zwembad.

Deze lening werd in het leven geroepen om verbouwingen aan je woning te bekostigen. Je kan dus ook een renovatielening afsluiten om een zwembad aan te leggen. Je moet wel goedkeuring krijgen van de bank en aangeven waarvoor de lening precies bedoeld is. 

Het maximum te lenen bedrag is € 50.000 en de lening heeft altijd een vaste looptijd. Je betaalt dus maandelijks een vast bedrag tegen een vaste rente. Dit bedrag is in de meeste gevallen genoeg om je zwembad te betalen.

Tegenover een persoonlijke lening is een renovatielening aanzienlijk goedkoper en daarom ook een populaire keuze bij de financiering van je zwembad.

Tip: met een groene lening – die gunstigere voorwaarden en een lagere rente inhoudt – kan je een zwembad niet helemaal financieren. Je kan wel ecologische zwembadoplossingen, zoals een warmtepomp of zonnecollectoren, hiermee bekostigen. 

Je zwembad financieren met een hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is inzetbaar voor onroerende goederen. Ook een zwembad valt hieronder. Bij een hypothecaire lening komt echter ook heel wat papierwerk bij de notaris bij kijken. 

Je kan dit type lening wel op een langere termijn afbetalen dan eender welke consumentenlening, wat je maandelijkse leninglast ten goede komt. Ideaal dus voor grotere bedragen.

Heb je al een bestaande hypothecaire lening lopen? Mooi! Bij een wederopname van je hypotheek betaal je geen notariskosten en leen je tegen dezelfde rentevoet. Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs, dus is het wel mooi meegenomen als je dat niet opnieuw moet betalen. Laat je dus zeker goed informeren door de bank voor je een beslissing neemt.

Hulp nodig in de zoektocht naar jouw droomzwembad? Contacteer onze zwembadexperts voor advies op maat.

LPW Pools is producent van monoblokzwembaden en is geen financiële instelling; deze blog is enkel bestemd voor informatiedoeleinden. Heb je een vraag over de financiering van je zwembad? Jouw financieel expert geeft je graag antwoord op al je geldvragen. 

Delen: