Een vinylester zwembad of een polyester zwembad? Zo maak je de beste keuze!

  • Blog
  • De beste keuze
  • Een vinylester zwembad of een polyester zwembad? Zo maak je de beste keuze!

Zwembaden heb je in verschillende maten, stijlen, maar ook materialen. Kunststof monoblok zwembaden bieden tal van voordelen. Zo kunnen ze in een stuk geplaatst worden, waardoor de installatie vlotter verloopt dan bij andere inbouwzwembaden. Maar wat is nu het verschil tussen vinylester zwembaden en polyester zwembaden? Daar kom je in dit artikel achter!

Polyester zwembaden: een lagere prijs, maar niet bestand tegen osmose

Polyester is een populair materiaal in het zwembadgamma. Polyester zwembaden worden gemaakt uit meerdere lagen polyester en versterkt met glasvezel. 

Ze bieden net zoals andere monoblok zwembaden deze voordelen:

  1. Eenvoudige installatie: Doordat het zwembad gemaakt is uit één stuk, is het gemakkelijker te installeren dan pakweg betonnen zwembaden.
  2. Duurzaam ontwerp: Met een monoblok zwembad is er minder kans op lekkage. Ze zijn ook minder vatbaar voor beschadiging.
  3. Esthetisch aantrekkelijk: Geen zichtbare naden of voegen voor een strakke en esthetisch aantrekkelijke uitstraling.
  4. Gemakkelijk in onderhoud: Het ontbreken van naden maakt het ook gemakkelijker om het zwembad schoon te houden en te onderhouden.

Polyester is trouwens minder zwaar dan vinylester, waardoor het gemakkelijker vervoerd en geplaatst kan worden. Door het feit dat polyester zwembaden minder robuust zijn, boeten ze in aan stevigheid. Door een starand of staanrand toe te voegen aan de kuip zijn ze uiteindelijk wel sterk genoeg om het watergewicht te dragen. Tot slot is het kostenplaatje ook lager bij een polyester zwembad dan bij een vinylester kuip.

Let bij een polyester zwembad wel op de kwaliteit van het materiaal. Ze bieden namelijk een mindere weerstand tegen osmose. Door dit onomkeerbare fenomeen dringt het water in de polyester en ontstaan er blaasjes in je kuip. In feite is geen enkel polyester zwembad 100% bestand tegen osmose. Er zijn hoe dan ook kosten aan verbonden op de lange termijn.

vinylester lpw pools

Vinylester zwembaden: een minimum aan onderhoud en uiterst duurzaam

Vinylester is een hars dat ook veel wordt gebruikt in de bouw van zwembaden. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen chemicaliën en uv-straling. Bovendien is vinylester uiterst resistent tegen scheuren en barsten. Hierdoor is er minder kans op lekken dan sommige andere materialen.

Vinylester of vinylesterhars komt tot stand door de reactie van epoxyhars met acryl- of methacrylzuren. Daarna wordt dit product opgelost in een reactief oplosmiddel, zoals styreen. 

Vinylesters zijn minder gevoelig voor omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, dan polyesters.

Vinylester heeft een lagere harsviscositeit dan polyester. Die harsviscositeit betekent een hoge corrosieweerstand en optimale osmosebestendigheid. Geen wonder dat vinylester erg vaak gebruikt wordt in de scheep- en luchtvaartindustrie! 

Wist je trouwens dat je met de full vinylester zwembaden van LPW Pools een levenslange garantie krijgt op de waterdichtheid van de kuip en tegen osmose?

vinylester lpw pools

Het beste materiaal voor jouw zwembad?

Hoewel polyester voordeliger is op korte termijn, is het op lange termijn vaak duurder door de frequente reparaties en nodige vervangingen. Van plan een zwembad te kopen? Overweeg dan zeker welk materiaal de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie is.

Nog vragen of graag meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend: we helpen je graag verder!

Delen: