De verschillende soorten monoblok zwembaden

Hoewel de term ‘monoblok’ een verzamelnaam is voor zwembaden die vervaardigd zijn uit één stuk, is er nog steeds heel wat variatie. Dit onder meer door de materie waaruit de zwembaden zijn vervaardigd.

Er bestaan dus verschillenden soorten zwembaden. De twee grote families zijn de monoblok zwembaden en de betonnen, traditionele zwembaden.

Typerend aan een monoblok zwembad is:

  • de snelle plaatsing,
  • het makkelijk in onderhoud,
  • de lange levensduur,
  • de vaste maten om uit te kiezen.

Daarnaast heeft een monoblok zwembad nog tal van andere voordelen

Het verschil met een traditioneel zwembad, die moeten worden opgebouwd in de tuin, is alvast duidelijk. Deze zwembaden

  • vragen meer plaatsingstijd,
  • zijn duurder in onderhoud,
  • hebben een kortere levensduur,
  • kunnen naar eigen voorkeur ontworpen worden.

In dit artikel geven we een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende soorten monoblok zwembaden die er op de markt zijn. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen.

Wat zijn dan de verschillende soorten monoblok?

Zwembaden verschillen sowieso in vorm en in grootte. Dat is voor monoblok zwembaden niet anders. Het gamma wordt bij de verschillende fabrikanten meestal op basis van vorm of stijl opgedeeld. 

Daarnaast verschillen ze ook in de materie en samenstelling van stoffen waaruit de kuip werd vervaardigd.

Veel fabrikanten kiezen een specifieke formule. Deze gaan ze steeds verder verfijnen, om uiteindelijk pionier te zijn en de beste kwaliteit te kunnen leveren.

De vijf meest voorkomende samenstellingen zijn:

  • Vinylester kuipen
  • Polyester kuipen
  • Keramische kuipen
  • Polypropyleen of polyethyleen kuipen
  • Roestvrijstalen of inox kuipen

Vinylester, polyester en keramische kuipen kunnen we samenvatten onder de kuipen in composiet. Er zijn echter grote verschillen in de samenstelling en eigenschappen. 

Vinylester monoblok zwembaden

Vinylester kuipen bestaan uit verschillende lagen polyester en vinylester-hars of enkel vinylester, wat we noemen full vinylester. Het belangrijkste verschil tussen een zwembad in full vinylester en een kuip die bestaat uit een mengeling van polyester en vinylester, is dat een full vinylester kuip veel beter bestand is tegen osmose. Goed navragen dus of de kuip volledig polyester-vrij is! 

Door de verschillende lagen vinylester creëer je een stevige kuip, die levenslang lekvrij blijft. De zwembaden van LPW Pools bestaan uit 6 lagen: 

  1. Gel Coat
  2. Vinylester hars + glasvezel
  3. Vinylester hars + glasvezel
  4. Honingraat (15mm)
  5. Vinylester hars + glasvezel
  6. Vinylester hars + glasvezel

Door de verschillende lagen en de honingraatstructuur wordt er een dikke wand gecreëerd van 22mm. Deze honingraatstructuur zorgt voor stevigheid enerzijds, en anderzijds voor isolatie van de kuip.

De kuipen zijn kwalitatiever dan eender welke andere samenstelling en verkrijgbaar in verschillende maten en groottes

Door de honingraatstructuur zijn de kuipen van LPW Pools zelfdragend. 

Dit is een techniek die zorgt dat de monoblok zwembaden niet extra moeten ondersteund worden eenmaal ze worden geplaatst. Zelfdragende monoblok zwembaden dragen zowel het eigen gewicht, alsook het watergewicht zonder externe ondersteuning.

Daarnaast is de belangrijkste meerwaarde van een honingraatstructuur het isolerende-element. Dankzij deze technologie toe te passen is er bij de nieuwste generatie zwembaden minder energieverbruik om het zwembadwater warm te houden.

Polyester monoblok zwembaden

Polyester monoblok zwembaden blijven populair. Deze bestaan uit verschillende lagen polyester en zijn versterkt met glasvezel om zo een solide wand te garanderen.

Ook deze zwembaden worden in zijn geheel in de grond gestoken.

In tegenstelling tot vinylester hars, bieden polyester monoblok zwembaden geen absolute weerstand tegen osmose. Er wordt een extra laag voorzien tegen dit verschijnsel en die moet af en toe vernieuwd worden om je zwembad lang in topvorm te houden.

De polyester zwembaden zijn dan wel op hun beurt weer goedkoper dan de vinylesters. Het is dus afwegen waar de focus op ligt wanneer u overweegt een zwembad van dit soort te plaatsen.

Keramische monoblok zwembaden

Sommige fabrikanten van polyester of vinylester zwembaden voegen een nano-keramische parel toe aan de compositie. Het gaat hier dan eigenlijk over een vinylester of polyester zwembad met een extra toevoeging, waarvan de fabrikant beweert dat dit ten voordele van de stevigheid van het zwembad is. 

Deze zwembaden worden dan keramische monoblok zwembaden genoemd. Het is echter nog niet bewezen dat dit een effectieve meerwaarde heeft in de bouw en stevigheid van het zwembad.

Ben je de verschillende composities aan het overwegen en wil je met een professional praten die al jouw vragen kan beantwoorden? Dan verwijzen we je graag door naar een van de zwembad-dealers. Zij kunnen op al jouw vragen een antwoord bieden en jou de verschillende composities nog eens extra toelichten.

Inox kuipen

Deze oplossing voor monoblok zwembaden is al 15 jaar op de markt en is zeer populair in landen zoals Oostenrijk. Dankzij de zeer mooie en strakke afwerking van de zwembaden. 

In België bestaan er een 7-tal fabrikanten die zich focussen op de productie van inox zwembadkuipen.

Een inox kuip heeft als voordeel dat deze helemaal op maat kan gemaakt worden. Eenmaal helemaal geïnstalleerd heeft die een strakke en moderne look.

Goed voor een zwembad waar er een hoog ‘kras gevaar’ heerst. Want zoals met alle inox zaken, is de materie en dus de zwembadkuip zeer krasgevoelig. Door de wijze waarop de kuipen worden gefabriceerd en de flexibiliteit in modellen, wordt er wel regelmatig gelast aan de kuip en zijn er dus lasnaden.

Lasnaden hoeven niet garant te staan voor het verkrijgen van lekken, na verloop van tijd, maar ze vergroten wel het risico er op.

Goed om te weten: velen denken dat een donker zwembad of een inox zwembad zeer warm is op de bodem, of dat deze sneller opwarmen. Dit klopt helaas niet. Ook al warmt een donker zwembad een heel klein beetje sneller op, is dit totaal verwaarloosbaar en zal u geen verschil merken met een wit zwembad.

Polypropyleen of polyethyleen kuipen

Polypropyleen of polyethyleen kuipen worden in een fabriek gemaakt door het aan elkaar lassen van PP of PE platen. Deze platen kunnen verschillende diktes hebben (tussen 7mm en 12mm). De dikte van de platen is afhankelijk van de producent die de platen maakt en dus ook belangrijk voor de kwaliteit en duurzaamheid van de kuip. 

Naast de dikte hebben sommige kuipen ook een UV-bestendige laag. Dan wordt er niet over PP- of PE-platen gesproken, maar over PPC-platen.

Polypropyleen is beter bestendig tegen puntbelasting en chemische stoffen, PE is op zijn beurt dan weer flexibeler. Elke materie heeft dus zijn eigen voordeel.

Welk materiaal u ook verkiest, beide soorten kuipen hebben sowieso het voordeel makkelijk bewerkbaar te zijn. Daarom zijn de kuipen ideaal om op maat te laten maken.

Ondanks de verschillende voordelen van de kuipen, is er een groot nadeel, dat is dat ze niet krasbestendig zijn. Daardoor lijkt er snel slijtage plaats te vinden op de kuip. Daarnaast is het een vrij jonge productiemethode van monoblok zwembaden. Zo’n 10 jaar geleden werd deze techniek en deze materie nog niet toegepast.

Er zijn ook lasnaden aanwezig. Deze kunnen scheuren, waardoor er lekkage ontstaat in de zwembaden. Ook vragen deze een regelmatige herziening, net om een lek te voorkomen. De onderhoudskost ligt dus iets hoger bij polypropyleen of polyethyleen kuipen dan bij de anderen vermelde monoblok zwembaden.

Een PP- of PE-bad is de ideale keuze indien u een zeer specifieke maat nodig heeft (bijvoorbeeld een zeer lang en smal bad, of een heel groot bad). Deze maten vindt u meestal niet in traditionele composiet zwembaden.

Indien u opteert voor een standaard maat, Kies dan een zwembad in composiet (polyester, keramiek of vinylester) daar deze minder krasgevoelig zijn, steviger zijn bij de plaatsing, en geen lasnaden hebben.

Indien uw budget het toelaat, adviseren wij altijd om voor een full vinylester zwembad te gaan. Deze kunnen de langste levensduur garanderen. 

Iets te duur voor uw portemonnee, maar toch op zoek naar een budgetvriendelijk standaardmaat inbouwzwembad? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een gecombineerde kuip vervaardigd uit vinylester en polyester. Dit is zeker en vast ook een correcte oplossing. Op lange termijn kan u botsen op enkele herstellingskosten, maar een goede oplossing wanneer de prijzen voor een vinylester toch te hoog zouden liggen.

Dan zijn er ook nog de inox zwembaden. Deze zijn de ideale keuze indien u op zoek bent naar een moderne look in de tuin. Denk hierbij maar aan hotelzwembaden. 

Delen: