Voor- en nadelen van een betonnen zwembad

Er bestaan verschillende types van betonnen zwembaden :

    • Betonnen zwembaden van spuitbeton die personnaliseerbaar zijn : dit procédé geeft een grote vrijheid, het laat alle vormen toe zonder limiet op de afmetingen.
    • Zwembaden met betonnen panelen. Dankzij de prefab-structuur van betonnen elementen is het zwembad moduleerbaar. De plaatsing ervan is sneller dan een gegoten betonconstructie met een verloren bekisting of een zwembad van spuitbeton.

Met dit type constructie is het eveneens mogelijk grote zwembaden te bouwen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een betonnen zwembad?

  • Een betonnen zwembad is makkelijk aan alle vormen en maten aan te passen.
  • Een betonnen zwembad kan op verschillende manieren afgewerkt worden : liner, gelaste liner, polyester, mozaïek, bepleistering, …

Wat is het nadeel van een betonnen zwembad?

 Een betonnen zwembad kan afgewerkt worden met een zwembadfolie.

Zo’n zwembadfolie is beschikbaar in een breedte van 1.65m of 2m. Dit resulteert dus in één of meerdere zichtbare lasnaden op de bodem en de wanden van het zwembad waar zich achteraf ook vuil kan nestelen. Bovendien houdt de keuze voor en liner ook in dat er op termijn een risico op plooivorming ontstaat. De garantieperiode beperkt zich dan ook steeds tot maximum 10 jaar.

Een andere afwerking is mozaïek :

dit is in landen met een risico op vorst enkel aangeraden wanneer u kunt vermijden dat er vorst optreed achter de betegeling. Dit is echter alleen mogelijk indien u een overloopzwembad kiest. De combinatie mozaïek en overloopzwembad drijft dan weer de investeringskost de hoogte in (minstens 30% meer dan een gelijkaardig monoblok zwembad). Tot slot worden de voegen van betegelde baden op termijn ook relatief snel vuil.

De  meest ideale afwerking van een betonnen zwembad is – omwille van bovenstaande redenen- een afwerking met polyester.

Aangezien de omstandigheden op een werf (met werftent en warme-luchtblazer) niet zo optimaal zijn al deze in een productieomgeving in een fabriek én het op een werf niet mogelijk is om NCS technologie te gebruiken (ceramic coating) resulteert dit in een kwalitatief minder goed eindresultaat waarop u maximum 10 jaar degressieve garantie zult krijgen.constructie betonnen zwembad

Posté dans Mijn zwembad bouwen Vergelijking le