Zwembadosmose of osmose in een zwembad? Wat is het?

Zwembadosmose: wat is dat eigenlijk?

Zwembadosmose is een fenomeen van diffusie van de materie.

Het woordenboek ENCYCLO – online encyclopedie zegt: «Diffusie van een oplosbaar middel doorheen een semi-permeabel membraan dat oplossingen van verschillende concentratie scheidt. Transport zal verlopen van oplossing met lage concentratie naar die met de hoge concentratie».

Wat wordt bedoeld met zwembadosmose?

Zwembadosmose wordt veroorzaakt door de gelcoat die een reactie ondergaat (bijvoorbeeld als gevolg van de te hoge watertemperatuur) waardoor de oppervlakte minder dicht wordt.

De gelcoat wordt tijdens productie van kuipzwembaden gebruikt als beschermende vernislaag. De kuipen van dergelijke zwembaden bestaan uit verschillende lagen (glasvezel – polyester – honingraat, … naargelang de fabrikanten en zwembadmerken). Een fijne laag gelcoat wordt gebruikt om het bad af te werken. De gelcoat is gepigmenteerd, zodat de kuip de gewenste kleur krijgt en niet verkleurt na verloop van tijd.

Het semidoorlaatbare membraan scheidt twee waterige elementen: het water in het zwembad en de hars van de kuip. De productoplossingen die deze elementen bevatten verschillen langs weerskanten van dit membraan. Ze zijn zwakker in het water van het zwembad en sterker langs de binnenkant van de kuip. Er kan langzaam water van het zwembad doorsijpelen naar de binnenkant van de kuip. En dat noemen we zwembadosmose.

Dit fenomeen bestaat ook in de wereld van de scheepvaart. 

Zwembadosmose: wat is dat eigenlijk?

Hoe kan je zien dat een zwembad last heeft van osmose?

Zwembadosmose wordt zichtbaar onder de vorm van minuscule blaasjes aan de oppervlakte van de kuip die in contact komt met het water. Deze blaasjes kunnen wat vloeistof bevatten. Deze vloeistof bestaat voornamelijk uit water. De kenmerkende geur is het gevolg van de aanwezigheid van resten azijnzuur (een van de bestanddelen van azijn). Dit product is in geen geval gevaarlijk.

Welke risico’s kan zwembadosmose inhouden?

Komt de dichtheid van het zwembad in het gedrang? NEE

Kan de kleur van het zwembad aangetast worden in geval van osmose? NEE

Kan een zwembad met osmose gerepareerd worden? JA, uiteraard

Wordt osmose gedekt door de garanties van de fabrikant? JA

Ja, heel wat fabrikanten hebben uitgebreide garanties.

Wat moet je zeker weten wanneer je een kuipzwembad koopt?

Hoe voorkom je problemen met zwembadosmose?

Door te kiezen voor een onderneming die kwaliteitsvolle kuipzwembaden maakt, voorkom je dat je een zwembad koopt met een risico op osmose.

  • Aarzel niet om een kijkje te gaan nemen op de plek waar de zwembaden gemaakt worden.
  • Vergewis je ervan dat de zwembaden op een geautomatiseerde manier gemaakt worden.
  • Controleer goed of de geboden garanties ook een garantie tegen osmose van meer dan 5 jaar omvatten.
  • Vraag referenties van klanten die al jaren een zwembad hebben.

Osmose in een zwembad

In de jaren 2000 werden heel wat fabrikanten geconfronteerd met osmoseproblemen. Dankzij heel wat technische verbeteringen en onderzoeken in laboratoria kon de kwaliteit van de in Europa geproduceerde zwembaden verbeterd worden.Daarom vind je nu op de markt kuipzwembaden in keramiek (een heel stevig edel materiaal), in epoxy en in acryl. Koop je een dergelijk zwembad, dan vermijd je de problemen die inherent zijn aan polyester.Osmose is gelukkig een probleem dat aan het verdwijnen is, althans in de fabrieken die de technologie van dichtbij opvolgen.
Delen: