Zwembadboordstenen: hoe deze kiezen en onderhouden?

Zwembadboordstenen kiezen, is een erg belangrijke beslissing aangezien de boordstenen een grote rol spelen in de esthetiek. Het zijn de boordstenen die uw zwembad een afgewerkte en verzorgde look geven.

Dankzij de zwembadboordstenen kunnen de zwemmers op de zwembadrand lopen en zal het zwemwater niet te snel vuil worden. Ze vormen een ‘buffer’ tussen het gras en het water.

Het type boordsteen dat u kiest, zal afhangen van uw smaak en… uw budget.

De houten zwembadboorden

zwembad boordstenen

Hout: een edel en warm materiaal dat veel uitstraling zal geven aan uw zwembad. De houten boorden zijn ideaal om het zwembad op een natuurlijke manier in de tuin te integreren.

Vergeet bij het kiezen van een houten boord niet dat de kleur van het hout met de tijd verandert, dat het hout ‘veroudert’ en dat uw boord grijzer zal worden in de loop der jaren. Sommigen vinden dit geweldig, anderen zijn teleurgesteld omdat de kleur van hun boord na enkele jaren verandert.

Kies voor tropisch hout (zoals Ipé uit Brazilië of Teak) dat van nature uit onbederfelijk is en dus geen bijzondere behandeling vereist. Vermijd bij voorkeur boorden uit naaldhout (type lork of grenen) omdat het onderhoud ervan veel moeilijker is: jaarlijkse behandeling is noodzakelijk. Kies voor houten boorden voor hout van klasse 4 of 5.

De zwembadboordstenen

Ze kunnen uit natuursteen of kunststeen bestaan. De keuze aan vormen en kleuren is immens waardoor u uw zwembad een persoonlijk tintje kunt geven.

  • Dikte van de boordstenen: De dikte van de boordsteen verschilt van leverancier tot leverancier. Traditioneel hebben de boordstenen een dikte van 3 tot 4 cm. Hoe dikker de boordsteen, hoe duurder deze zal zijn. Het is niet zinvol een boordsteen uit de dikste steen te kiezen, dit heeft geen enkele meerwaarde. De zwembadboordstenen in natuursteen kunnen op maat gezaagd worden. Ze kunnen dus een rechte of een halfrechte neus hebben*. In functie van het gekozen type neus zorgt dit voor een modernere of klassiekere look van uw zwembad.
  • Boordstenen in kunststeen zijn goedkoper dan deze in natuursteen. Er is een ruime keuze op het vlak van kleur, vorm en afwerking.

De betonnen zwembadboordstenen  

De betonnen boordstenen hebben meer en meer succes.  Ze hebben tal van voordelen en bijna geen nadelen!

Ze zijn bijzonder bestand tegen onweer, vorst en chloor. Ze bestaan in erg gevarieerde kleuren en zijn verkrijgbaar in 1.001 vormen. Ze zijn vorstbestendig, wat een niet te verwaarlozen voordeel is voor de in België geplaatste zwembaden.

Betonnen boordstenen kunnen materialen op een levensechte manier nabootsen: steen, hout…

Ze hebben het voordeel dat ze erg makkelijk onderhouden kunnen worden met eenvoudige producten: stromend water en zeep.

Woordenlijst met termen die gebruikt worden in dit artikel

Rechte of afgeronde neus: de neus is de rand van de stenen van de zwembadboordstenen.  De rechte neus komt overeen met een boordsteen waarvan de hoek bijna recht is terwijl de boordsteen met halfronde neus een kromming heeft.

Zwembadboordsteen met rechte neus

Blauwe boordsteen met ronde neus

Blauwe boordsteen met ronde neus

Ontgrijzer: dit is een product (vaak in gelvorm) dat het mogelijk maakt de oorspronkelijke kleur van de teak terug te krijgen. Ideaal om de grijze kleur te verwijderen van meubels en tegels in teak die blootgesteld werden aan zonnestralen.

Gebouchardeerd: het ‘gebouchardeerde’ is een afwerking die vele witte stippen doet verschijne

n op een grijze achtergrond. Door de steen te boucharderen krijgt deze antislipeigenschappen wat onmisbaar is voor buitengebruik en voor gebruik rond een zwembad.

Handige weetjes: Vergeet nooit dat een zwembadboordsteen niet glad en vorstbestendig dient te zijn.

Wanneer u kiest voor een zwembad met een afgerond stuk (de zogenaamde romaanse trap), is het belangrijk dat de verzaging van de boordsteen het afgeronde stuk mooi volgt. 

Delen: