Een zwembad verwarmen met een WP en de COP begrijpen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp om uw zwembad te verwarmen ? 

Welk type van warmtepomp moet u kiezen?

Warmtepompen (ook gekend onder de afkorting WP)   zijn op te delen in verschillende categorieën waarbij er een onderscheid wordt gemaakt in de energiebron (lucht/water/grond) en de warmteafgifte. Zwembadwarmtepompen zijn van het type lucht-water.

De laatste jaren hebben warmtepompfabrikanten verschillende nieuwe, zeer performante warmtepompen ontwikkeld. Het rendement van de verschillende types kan dankzij het prestatiecoëfficiënt, COP, gemakkelijk vergeleken worden.

De fabrikant ZODIAC heeft bijvoorbeeld zijn gamma van warmtepompen uitgebreid met een nieuw model dat zijn koude lucht verticaal, dus naar boven, uitblaast. Deze WP heeft 3 verwarmingsinstellingen met programmeerbare debieten. Bij deze WP varieert de COP dus volgens de instelling die men gebruik om te verwarmen : snel, normaal of temperatuur behouden.

De specialist in zwembadaccessoires PENTAIR heeft een nieuwe warmtepomp gelanceerd : UltraTemp-E. Deze warmtepomp is zowel duurzaam als efficiënt : omkering van de cyclus en is compatibel met een intelligent filtratiesysteem zoals Intellipool of e-pool van LPW Ceramic Pools.

Hoe werkt een warmtepomp of WP ?

Warmtepompen verwarmen het zwembadwater door de aanwezige warmte in de buitenlucht te gebruiken om het zwembadwater te verwarmen. De opgenomen lucht wordt langs een gesloten circuit met gas (genaamd R410A) gestuurd. Door het samendrukken van dit gas wordt er extra warmte opgewekt die via een warmtewisselaar afgegeven wordt aan het water. Dit verwarmingssysteem gebruikt dus de in de lucht aanwezige warmte-eenheden. Een warmtepomp werkt dus op dezelfde manier als een frigo, behalve dat het proces omgekeerd verloopt (als u aan de achterzijde van uw frigo voelt, merkt u dat er warme lucht uitgeblazen worden. Bij een WP is dat koude lucht).

 

Hoe moet u uw Warmtepomp (WP) kiezen?

Belangrijk bij het kiezen van een WP is om er eentje te selecteren die een hoge COP haalt bij lage buitenluchttemperaturen en hoge watertemperaturen. Wanneer een thermometer 28°C aangeeft in de schaduw is het namelijk niet nodig om uw zwembad te verwarmen. Het is daarom dat voor onze regio’s WP zeer interessant zijn.

Zodiac heeft in Frankrijk een norm gecreëerd (norm NFP) die u toelaat om het voor u meest geschikte model te kiezen. Hierbij wordt er rekening gehouden met  een buitentemperatuur van 15°C en een watertemperatuur van 26°C waarbij er een COP van ongeveer 5 behaald wordt. Dat wilt zeggen dat voor er voor 1kW verbruikte elektriciteit, er 5 worden geproduceerd door de warmtepomp : 1kW betaald = 4 gratis. U verwarmt uw zwembad dus voor 1/5 van de elektriciteitsprijs.

Waar moet een warmtepomp geïnstalleerd worden en hou moet je hem onderhouden ?

Uw warmtepomp moet buiten geïnstalleerd worden en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de technische installatie van het zwembad. De warmtepomp blaast koude lucht uit die weg moet kunnen; het is dus niet opportuun om de warmtepomp binnen te plaatsen omdat de binnenlucht dan afkoelt en het rendement van de warmtepomp sterk zal afnemen.

COPTwee keer per jaar moet het achterkant van de WP schoongemaakt worden : in het begin van het seizoen en eenmaal tijdens de zomer. De achterzijde bestaat uit een rooster dat schoongemaakt kan worden met een waterslang waarmee u in de richting van de lamellen spuit om kleine vuiltjes of spinnenwebben te verwijderen (gebruik nooit een Kärcher, u kan dan de lamelletjes beschadigen).

PACIn de winter kan u de warmtepomp binnen zetten, of u kan er een beschermde hoes over trekken die de warmtepomp tegen de regen beschermt, maar toch de lucht doorlaat. Elk merk verkoopt hoezen aangepast aan zijn eigen modellen. In elk geval moet u steeds het zwembadwater uit de warmtepomp laten lopen, want anders riskeert u dat de warmtepomp beschadigd raakt door de vrieskou en dat brengt grote herstellingskosten met zich mee.

Prijs van een zwembadwarmtepomp of WP

De prijs van een warmtepomp is sterk afhankelijk van het merk dat u kiest en van het rendement van de warmtepomp.

Uw zwembadbouwer is de meest geschikte persoon om u te helpen bij deze keuze. Hij kent zijn job, hij is op de hoogte van de voor- en de nadelen van warmtepompen en hij heeft veel ervaring met het plaatsen ervan en de dienst na verkoop. Vertrouw hem bij het maken van uw keuze. 
 
WP, COP… misschien technische termen, maar het is belangrijk om te weten wat ze inhouden als u overgaat tot de aankoop van een verwarmingssysteem voor uw zwembad !
 
Delen: