Hoe maak je je zwembad winterklaar?

De herfst is hét seizoen om aan de slag te gaan met het winterklaar maken van je zwembad. Zo kan je gemakkelijk weer aan de slag bij aanvang van het zwembadseizoen. Afhankelijk van je zwembadinstallaties en -voorzieningen zijn er twee manieren om je zwembad winterklaar te maken

De passieve overwintering

Bij passieve overwintering maak je je zwembad winterklaar door het waterpeil te laten zakken. Deze methode heeft tal van voordelen. Zo is er geen supervisie nodig en is er een verlaagd risico op slijtage omdat de installatie tijdens de winter niet wordt gebruikt.                   Een winterzeil wordt echter wel aanbevolen bij een passieve overwintering. Deze zorgt er namelijk voor dat de lamellen van het rolluik optimaal worden beschermd.

Aan de slag met een passieve overwintering? Dit is wat je moet doen.

  1. Maak je zwembad schoon. Geef hierbij de nodige aandacht aan de waterlijn, skimmermandjes, wanden en bodem. 
  2. Regel de TA- en de pH-waarde van het zwembadwater. Zo moet je TA-waarde op minimum 100 p.p.m. liggen en de pH tussen de 7.0 en de 7.4.
  3. Voer vervolgens een chloorshock-behandeling uit. Laat de installatie daarna maximum 2 uur draaien. 
  4. Leg je Covrex©-rolluik open, zorg dat het is opgerold op de as. 
  5. Verlaag de waterstand van het zwembad via de bodempot (of dompelpomp) tot net onder het niveau  van de skimmer. Indien je de waterstand niet verlaagt, is er risico op waterschade aan de leidingen ter hoogte van de skimmer en de stofzuigeraansluiting. Als je het waterpeil te veel laat zakken kunnen de boordstenen loskomen. 
  6. Vervolgens verwijder je het water uit de pomp, filter, warmtewisselaar, warmtepomp, verwarmingsketel en andere bevriesbare onderdelen van de installatie.
  7. Zorg ervoor dat er geen water meer zit in de skimmers, skimmerleidingen, stofzuigeraansluiting en inspuiters. Sluit alles netjes af met de juiste doppen. 
  8. Voeg gelijkmatig een overwinteringsproduct toe aan het verlaagde zwembadwater.
  9. Breng een winterzeil aan over het rolluik voor een optimale bescherming. 

Let er wel op om bij een passieve overwintering op regelmatige basis de bladeren en eventuele sneeuwvorming te verwijderen

De actieve overwintering

De actieve overwinteringsmethode steunt op een grondige schoonmaak en filtering van de zwembadinstallatie. Het voordeel hiervan is dat je bij de opstart van het zomerseizoen veel kostbare tijd bespaart, omdat het water behandeld blijft. 

Anderzijds heb je wel te kampen met een verhoogde energiekost doordat de installaties blijven draaien. Ook het risico op vorstschade is groter

Voor een actieve overwintering van je zwembad, volg je de eerste 3 stappen van de passieve overwintering, zoals hierboven omschreven. Vervolgens ga je zo te werk:

  1. Voeg een geschikt overwinteringsproduct toe.
  2. Als je zwembad beschikt over een warmtepomp is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Als je beschikt over een warmteregelaar die is aangesloten op de centrale verwarming, moet je de thermostaat op 5°C zetten. Zo verlaag je het risico op vorstschade. 
  3. Stel de timer van de filterinstallatie in op ongeveer 2 maal 2 uur filteren per dag. Hierna zet je de antivriesfunctie op je stuurkast aan. Geen antivriesfunctie? Dan moet je tijdens de vorstperiode de pomp 24 uur op 24 uur laten draaien. 
  4. Sluit vervolgens het Covrex©-rolluik en breng eventueel een winterzeil aan. 

De perfecte tools om uw zwembadonderhoud te vergemakkelijken

Op zoek naar handige must-haves om het winterklaar maken van je zwembad te vergemakkelijken? Overweeg dan zeker onderstaande tools.

  • Een Een rolluik van Covrex® is geschikt voor alle weersomstandigheden, is ontworpen met stevig materiaal en verlaagt je kosten voor energie en onderhoudsproducten.
  • Een winterzeil garandeert een langere levensduur van uw zwembadinstallatie. Deze duurzame, eenmalige investering is snel terugverdiend omdat het de onderhoudskosten aanzienlijk drukt.

Hulp nodig met het winterklaar maken van je zwembad? Laat je adviseren door je dichtstbijzijnde LPW Pools-zwembadbouwer voor advies op maat. 

Delen: