Werkt de warmtepomp van je zwembad niet (meer)? Bekijk deze checklist

  • Blog
  • Onderhoudtips
  • Werkt de warmtepomp van je zwembad niet (meer)? Bekijk deze checklist

Een zwembad is heerlijk, maar kan soms ook problemen met zich meebrengen. Eén van de grootste frustraties voor zwembadeigenaren is een defecte warmtepomp. Als je merkt dat je zwembadwater niet meer op de juiste temperatuur komt of dat de warmtepomp helemaal niet meer werkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. 

We geven je de meest voorkomende pannes mee, zodat je het probleem snel kunt opsporen.

In het algemeen is deze checklist voor de warmtepompen van type HeatPerformer. Voor sommige warmtepompen kunnen de instellingen of instructies anders zijn. Controleer dus steeds de handleiding die meegeleverd is met de warmtepomp, of vraag deze op via je zwembadplaatser.

1. Het zwembad komt niet op temperatuur

Een zwembadwarmtepomp heeft als doel je zwembad op te warmen. En dan liefst zo snel mogelijk. Warmt je zwembad niet behoorlijk op? Check dan volgende zaken:

  • Controleer of de warmtepomp op volle kracht draait. Afhankelijk van het model van je warmtepomp, kan je de stand controleren met het ventilatorsymbool op het display. Deze moet in de hoogste stand de volledige ventilator met alle schoepen tonen.
  • Ga na of er geen actieve timers op de warmtepomp zijn: het kloksymbool op het scherm moet wit zijn en niet groen gekleurd.

Dit is specifiek voor de HeatPerformer-warmtepomp.

  • Bekijk of de filtratietijd voldoende is. Om het zwembad op temperatuur te brengen, of als de nachten erg koud zijn, raden we aan om je filtratiesysteem de hele dag te laten draaien.
  • Controleer of de verdamper schoon is. Check ook zeker de lamellen aan de achterkant van de warmtepomp. Er mag ook geen ijs op de verdamper liggen. Als dat wel zo is, laat het dan zeker nakijken door een specialist.
  • Inspecteer of de warmtepomp goed is geïnstalleerd. De lucht die door de ventilator wordt gepulst, moet kunnen wegstromen. Als er obstakels, muren of struiken te dichtbij zijn, wordt de koude lucht weer aangezogen en daalt het vermogen of de COP.

Verder is het belangrijk te melden dat hoe kouder de buitenlucht is, hoe minder goed je zwembadwarmtepomp zal werken. De grootte van de warmtepomp in verhouding tot het zwembad speelt hier ook een grote rol in.

Je zwembad dek je ‘s nachts best altijd af, omdat je anders heel veel warmte verliest door verdamping.

Noot:
Ga altijd uit van de temperatuur die door de warmtepomp wordt aangegeven en niet van een thermometer in het zwembad, die een onjuiste waarde zou kunnen aangeven.

2. Er is niet genoeg waterdebiet in de condensor

Krijg je een foutmelding dat het waterdebiet te laag staat. Controleer dan:

  • de werking van de filtratie;
  • de kranen van het filtercircuit;
  • het waterniveau in je zwembad;
  • de reinheid van de zandfilter en de filterpomp.
LPW Pools

3. De warmtepomp stopt niet met werken

Het is ook mogelijk dat je zwembadwarmtepomp niet stopt met werken. Een warmtepomp zal pas na 20 minuten stoppen als de vereiste temperatuur met 1° celsius wordt overschreden.

De warmtepomp zal opnieuw starten zodra de watertemperatuur 1 graad onder het instelpunt is, behalve in de “auto”-modus, waar een extra voorwaarde van 192 minuten moet worden geteld vanaf de vorige stop.

Bovenstaand punt is specifiek voor de HeatPerformer-warmtepomp.

Is het vermogen niet hoog genoeg, bekijk dan punt 1.

Opmerking:
Inverter-warmtepompen hebben een modulerend vermogen. Door de variabele snelheid wordt het vermogen aangepast aan de warmtevraag van je zwembad. Daarom draaien ze niet altijd noodzakelijk op volle kracht.

4. De warmtepomp heeft een abnormaal stroomverbruik

Merk je dat je zwembadwarmtepomp aardig wat stroom verbruikt? Stel jezelf dan deze vragen:

  • Is de verdamper schoon?
  • Is de warmtepomp goed geïnstalleerd? Bij een slechte installatie wordt er namelijk koude lucht aangezogen aan de achterkant van het toestel.
  • Staat de warmtepomp in automatische modus? De warmtepomp verwarmt het water als het te koud is en koelt het water als het te warm is. Op zonnige dagen is het mogelijk dat de zon het water tot boven de vereiste temperatuur verwarmt. De warmtepomp verbruikt dan energie om het water te koelen. In België is dat niet zo nuttig, omdat het zwembad ’s nachts toch afkoelt.
  • Is er een gebrek aan koelgas? Laat de drukken, temperaturen en parameters van het koelcircuit controleren door een specialist.

Opmerkingen:
Het is interessanter om je zwembadwarmtepomp overdag te laten werken, bij voorkeur tijdens de warmste uren. Zo krijg je de beste prestatiecoëfficient (COP) van bijvoorbeeld 9.00 tot 21.00 uur. De warmtepomp verbruikt minder energie voor hetzelfde werk dan ’s nachts.

Vroeg of laat in het seizoen – wanneer er overdag zachte temperaturen heersen, maar de nachten koud zijn – kan het elektriciteitsverbruik sterk stijgen. Het wordt vaak onderschat hoeveel energie het kost om de watertemperatuur op peil te houden. De verliezen zijn evenredig met het temperatuurverschil tussen de lucht en het water, en tussen de grond en het water.

5. De warmtepomp geeft verschillende foutcodes

Als er op het scherm van je zwembadwarmtepomp een foutcode verschijnt, probeer deze dan te wissen en opnieuw op te starten. Komt het toch steeds terug? Laat dan de warmtepomp nakijken door een specialist.

6. Er is een waterlek onder de warmtepomp

Wanneer je merkt dat er onder je warmtepomp water lekt, check dan deze 5 aandachtspunten:

  • Stop de warmtepomp en laat het filtratiesysteem enkele uren of zelfs een hele dag draaien.
  • Als er geen water meer stroomt, was het alleen maar condensatie.
  • Het is normaal dat er condensatie optreedt omdat de verdamping kouder is dan de lucht wanneer de warmtepomp werkt. De condensatie kan meer of minder belangrijk zijn, afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de lucht en het vermogen van de warmtepomp.
  • Als er altijd water stroomt, is het zwembadwater dat uit de condensor ontsnapt en moet de warmtepomp door een specialist worden gecontroleerd.
  • Indien de lekkage erg groot is – meerdere liters per minuut – is de condensor waarschijnlijk gebarsten of gebroken door een slechte overwintering. De wisselaar moet worden vervangen door een koelspecialist.

7. Het aanraakscherm van de warmtepomp reageert niet meer

Controleer of hij niet vergrendeld is. Bekijk in de handleiding welke code nodig is om de warmtepomp te ontgrendelen. Werkt deze code niet? Dan is hij waarschijnlijk defect.

8. De temperatuur van het zwembad stijgt erg traag

Afhankelijk van de grootte van de warmtepomp én de buitentemperatuur kan dit sterk variëren. In het algemeen geldt dat wanneer het zwembad 24 uur per dag op temperatuur wordt gebracht met filtratie en warmtepomp, de temperatuur veel sneller opwarmt dan wanneer het verwarmd wordt tijdens de piekmomenten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Contacteer ons: we helpen je graag verder. Hulp nodig om je zwembadwarmtepomp weer aan de praat te krijgen? We hebben een uitgebreid netwerk van zwembadverdelers die je uit de nood helpen.

Delen: