Hoe positioneer je een zwembad in de tuin en welke ruimte moet je voorzien?

  • Blog
  • Bouwadvies
  • Hoe positioneer je een zwembad in de tuin en welke ruimte moet je voorzien?

Als je overweegt om een eigen zwembad te installeren in je tuin, is haalbaarheid vaak een vraagstuk. Iedere tuin komt namelijk met zijn eigen voor-en nadelen en dus zijn er allerhande twijfels bij toekomstige zwembadeigenaars.

Het goede nieuws is alvast dat in de meeste gevallen de plaatsing van een zwembad absoluut geen probleem is. Zeker als je ervoor kiest om het zwembad in de tuin zodanig te positioneren, dat je er ook geen bouwvergunning voor nodig hebt. 

Heb je er wel een nodig? Dan nog hoeft dit jou niet te weerhouden om jouw tuin een upgrade te geven.

Het meest geschikte bad selecteren is een van de stappen die toekomstige zwembadeigenaars moeten nemen voor ze die eerste plons kunnen nemen. Wil je écht de juiste keuze maken en precies weten hoe je het bad best positioneert in de tuin? En hoeveel ruimte je minimum moet voorzien? Lees dan hieronder verder, wij begeleiden je graag bij deze belangrijke beslissing.

Een oase van rust of liever aansluitend bij het huis?

Je kan ervoor kiezen om het zwembad in jouw tuin vlak bij je huis te laten plaatsen. Dat is trouwens ook aan te raden als je bijvoorbeeld geen grote graafwerken wilt. Dat wil zeggen dat de plaatsing van deze zwembaden gemakkelijker en goedkoper is in de opbouwfase, en achteraf gewoon een stuk handiger.

Je kan namelijk toezicht houden vanuit je woning en het zwembad geeft een extra waarde aan de look en feel van jouw huis. Zowel aan de buitenkant alsook, bij bepaalde positioneringen, aan de binnenkant en het interieur.

De look en feel van het zwembad wordt natuurlijk belangrijker eenmaal het dicht bij het huis komt te liggen. De stijlen komen dus best goed overeen en je kunt maar beter twee keer nadenken over bijvoorbeeld de kleuren en de tegels.

Kun je over veel ruimte beschikken in je tuin? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Door een zwembad verder weg te plaatsen, creëer je een oase van rust en kan je voor een volledige ‘look’ gaan. Hier kan je pas helemaal genieten van de nodige privacy en rust.

Lekker onder de zon

Laat ons het toch ook even gezegd hebben: je wil sowieso een zwembad dat zoveel mogelijk zonuren vangt.

Kies daarom voor een plaats waar jouw zwembad zo min mogelijk schaduw heeft doorheen de dag. De zon zal ervoor zorgen dat het water in de zomer een aangename temperatuur heeft, zonder dat de warmtepomp overuren moet draaien. 

Ben je op zoek naar nog meer mogelijkheden om het water van jouw zwembad op te warmen met behulp van de natuur? Dan zijn er ook de Solar-rolluiken. Deze verwarmen het water dankzij hun unieke Solar-technologie. Zo ga je nog meer gebruik kunnen maken van natuurlijke elementen voor de opwarming van jouw water.

Sommige klanten spelen ook met het idee om onder bomen een zwembad te plaatsen, veelal omdat het een mooi plaatje vormt. Hoewel het er misschien wel mooi uitziet, is dit niet het beste idee. En dat om verschillende redenen:

  • Bij het vallen van de bladeren zullen deze allemaal in het zwembad vallen. Extra poetswerk dus voor jou.
  • Bomen geven schaduw, wat minder direct zonlicht betekent voor je zwembad.

Om de ideale ligging te vinden voor het zwembad en om goed te kunnen inschatten hoeveel zon er zal zijn raden wij aan om het zwembad met behulp van 4 stokken en een metserskoord uit te tekenen in de tuin en zo een paar dagen of weken te laten voordat je de knoop doorhakt.

Een extra tip die we graag meegeven is om niet alleen goed na te denken over de oriëntatie van het zwembad, maar ook over dat van het terras. Is het de bedoeling dat het een terras wordt waarop je lekker kan zonnen? Dan oriënteer je jouw stoelen liefst richting de zon. Let er dus op dat, indien mogelijk, het terras ook richting de zon wordt georiënteerd, maar ook naar het zwembad natuurlijk.

Leidingen en toegankelijkheid

Een ander element waar rekening mee moet worden gehouden, zijn de ondergrondse leidingen. Denk aan pijpleidingen en kabels die door de tuin lopen. Indien er een grondplan is van de leidingen in de tuin, raadpleeg je dit best vooraf.

Hou er ook steeds rekening met dat hoe minder afstand (en dus leidingen) er tussen het zwembad, de filtratie en de warmtepomp liggen, hoe efficiënter en economiser de filtratie zal werken en hoe minder warmteverlies er is.

Denk verder ook aan het feit dat er sowieso graafwerken moeten gebeuren in de tuin, en dat er dus een bepaalde mate van toegankelijkheid moet zijn voor het materiaal. Een minimum toegang van 3 meter is noodzakelijk om een zwembad te kunnen plaatsen.

Indien die toegang er niet zou zijn, is er wel nog een andere oplossing. Het zwembad kan met een telescopische kraan over het huis in de tuin worden gebracht.

Veiligheid

Leg je voornamelijk voor jouw (klein)kinderen een zwembad aan? Dan kan het aangeraden zijn om dit niet uit het zicht te plaatsen. Handig is als je bijvoorbeeld vanop afstand een oogje in het zeil kan houden.

Natuurlijk zijn er nog andere veiligheidsmaatregelen die je kan nemen als je een zwembad hebt in de tuin.

Een hele checklist dus om rekening met te houden bij het plaatsen van een zwembad! Onze zwembadbouwers staan steeds klaar om jou hierin te begeleiden en al jouw vragen te beantwoorden. Neem contact op met een van hen voor verdere uitwerking van jouw plan.

Delen: