Stap voor stap naar een inbouw zwembad om van te dromen

Met de zomer in aantocht durven we allemaal wel eens wegdromen over de zonnige weekends, de vakanties en de barbecues die eraan komen. En wat is er leuker dan dat allemaal kunnen doen in een perfect aangelegde tuin, met uiteraard de nodige verfrissing vlakbij in de vorm van een inbouw zwembad? Niet bijster veel, dat kunnen wij je wel vertellen.

Een zwembad in de tuin is voor veel Belgen een droom. Daar blijft het vaak ook bij, omdat wordt gedacht dat het moeilijk realiseerbaar is. Enerzijds zijn er twijfels over de complexiteit van de plaatsing, anderzijds over het onderhoud en de energiekosten.

Veel onterechte vooroordelen! Een monoblok zwembad kan worden geplaatst in minder dan zeven dagen. Daarnaast zijn deze zwembaden energiezuinig en onderhoudsvriendelijk waardoor meer en meer Belgen de stap zetten om er een te installeren.

Hieronder geven we alvast een woordje uitleg over hoe het plaatsingsproces van een inbouw zwembad in zijn werk gaat. Oordeel dus vooral zelf!

De perfecte zomer met een zwembad

Met monoblok zwembaden is het mogelijk om de plaatsing vlotter te laten verlopen dan bij een betonnen zwembad, en dat met een uitstekende kwaliteitsgarantie.

Naast de snelle installatie, heeft een monoblok zwembad nog heel wat andere voordelen te bieden:

 • Door stockage is er een snelle beschikbaarheid.
 • Het risico op lekkage is zeer klein tot onbestaand.
 • Een kuip is ontworpen om tot 50 jaar mee te gaan.
 • Geen lasnaden of voegen die vuil kunnen verzamelen.
 • De kuipen worden in zijn geheel gemaakt in de fabriek waardoor er een makkelijkere quality check mogelijk is en de kwaliteit dus constanter en zekerder is.
 • Dankzij de hoogwaterskimmers kan er een hoogwaterstand zijn.
 • Doordat de kwaliteit optimaal is krijgt u langere garanties dan bij betonnen zwembaden.

Meer lezen over de voordelen van monoblok zwembaden ten opzichte van een betonnen zwembad? Hier vind je meer details.

Door de opbouw en de verschillende lagen waaruit de kuipen zijn opgebouwd, is een levenslang lekvrij zwembad gegarandeerd.

Daarnaast vraagt een monoblok zwembad ook minder onderhoud dan een betonnen inbouw zwembad.

Er is een aanbod van verschillende maten en vormen waaruit je kan kiezen. Heb je een klassieke kuip met Romaanse trap voor ogen? Of eerder een strak inbouw zwembad? Met monoblok zwembaden kan het allemaal met hetzelfde garantielabel.

Van een grasveld tot de eerste plons

Bij het bepalen van de plaats waar jouw inbouw zwembad mag komen, zijn er enkele zaken waar je beter rekening met houdt:

 • Nabij een waterafvoer
 • Nabij een wateraansluiting
 • Nabij een aansluiting voor elektronica
 • De ligging ten opzichte van het terras, de zon, jouw woning…

Indien er geen toegang is tot deze zaken, zal je deze eerst moeten voorzien.

Eenmaal de plaats is gekozen, is het tijd om de vorm of het model te kiezen. Hierin is, ondanks de monoblokken, ruimte voor personalisatie. Voor meer uitleg hierover ga je best eens langs bij één van onze zwembadbouwers. Bij hen kan je extra inspiratie opdoen, uitleg krijgen en advies vragen.

Een stijl en vorm gekozen? Dan kan worden overgegaan tot de bestelling samen met alle nodige accessoires.

Bodemanalyse

Nu je een type zwembad hebt gekozen, kunnen we starten met de bodemanalyse. Zo wordt het niveau van het grondwater gemeten en kunnen onze vakmensen zich voorbereiden op een vlotte plaatsing van jouw inbouw zwembad.

Deze analyse wordt door de plaatser geregeld en is een stap die niet kan worden overgeslagen om de kwaliteit van de plaatsing te kunnen garanderen.

De kuip in de maak

Ondertussen wordt de kuip voor jouw inbouw zwembad gefabriceerd. Ervaren vakmensen zorgen ervoor dat de gekozen accessoires op de juiste manier worden geïnstalleerd.

Daarna wordt er nog een extra controle gedaan alvorens de kuip te vervoeren naar de werf. Elk detail wordt grondig nagekeken en gecontroleerd zodat er een afgewerkt product wordt afgeleverd. Door deze precisie voorkomen wij fouten en kan het installatieproces vlot verlopen.

Transporteren en plaatsen van jouw inbouw zwembad

De kuip wordt geleverd aan de werf, waar diezelfde dag de nodige grondwerken gebeuren. Ook het transport wordt door de firma voorzien per vrachtwagen, kraan of zelfs met een helikopter indien nodig. Een doorgang van 3 meter volstaat om het zwembad in de tuin te krijgen.

Doordat de grondwerken reeds zijn gebeurd en alles waterpas staat, kan er snel worden overgegaan tot installatie van de kuip. Ook de technische installatie wordt ondertussen klaargezet en de accessoires worden samen met de kuip geleverd en geïnstalleerd.

Door deze werking zal je na slechts zeven dagen al in het zwembad kunnen plonzen.

Na de eerste dag is het zwembad al gestabiliseerd en de filtratie geplaatst. Tijd om je inbouw zwembad te vullen!

Tijdens de vulling van het zwembad wordt de waterpas en stabiliteit constant gecontroleerd. Normaal is het zwembad na een week gevuld.

Van de aansluiting van de filterinstallatie aan de afvoer tot de aansluiting van de warmtepomp op de technische pallet: al deze stappen van de plaatsing gebeuren door opgeleide en ervaren techniekers.

Afwerking van het zwembad

Nadat het zwembad is gevuld, komt de zwembadbouwer terug en worden de gekozen boordstenen, eventuele bijhorende terrassen geïnstalleerd samen met de automatische afdekking. Natuurlijk is voor de plaatsing van het terras en de boordstenen wel droog weer nodig.

Nu alleen nog uitleg krijgen over de technische installatie, alsook tips & tricks om jouw water netjes te houden. En dan is het tijd om een verfrissende duik te nemen!

Aanleggen van de overige tuin

Bij een mooi zwembad hoort een mooie tuin, het perfecte moment dus om nu ook te investeren in het aanleggen van jouw tuin zodat alles meteen tip top in orde is en je gewoon kan genieten, heel het jaar door.

Voor verdere inlichting kan je contact opnemen of een offerte opvragen.

Delen: