Isolatie met honingraatstructuur draagt bij aan de warmteweerstand van je zwembad

  • Blog
  • Bouwadvies
  • Isolatie met honingraatstructuur draagt bij aan de warmteweerstand van je zwembad

Je zwembad isoleren om warmteverlies te vermijden kan op twee manieren: een degelijke afdekking met behulp van een zwembadrolluik, of een extra isolatielaag rondom de kuip. Maar welke manier is de beste, en bespaar je effectief energie (en geld) door een zwembadkuip extra te isoleren? Wij lieten de afdeling Bouwfysica van de KULeuven een onderzoek uitvoeren. Het resultaat ontdek je in dit artikel. 

Zwembadisolatie met honingraatstructuur

Wat houdt isolatie van de zwembadkuip nu net in? 

De kuipen van LPW Pools zijn gemaakt uit vinylesterhars. In tegenstelling tot

andere kuipen uit polyesterhars, biedt vinylester een absolute weerstand tegen osmose. Bovendien is er ook een honingraatstructuur van 15mm toegevoegd. Die extra laag biedt een uitstekende isolatie en stevigheid en verhindert zo het warmteverlies langs de wanden van het bad.

Meer weten? Bekijk hier de anatomie van de zwembaden van LPW Pools.

We lieten onze zwembaden met honingraatstructuur testen door experts van de afdeling Bouwfysica van de KULeuven. Na een doorgedreven onderzoek hebben zij ons bevestigd dat de honingraatstructuur voor extra warmteweerstand én energiebesparing zorgt!

Het onderzoek: de warmteweerstand van het zwembad

Van onze klanten krijgen we soms de vraag of de natte zandgrond van hun tuin wel de juiste ondergrond is om een zwembad te plaatsen. Heeft het contact met het grondwater geen negatief effect op de warmteweerstand van het zwembad?

In het onderzoek is aan bod gekomen dat dit niet het geval is met behulp van de juiste isolatie. De honingraatstructuur en het vinylesterhars van LPW Pools zorgen ervoor dat het omringende grondwater geen warmteverlies veroorzaakt. Bovendien neemt het materiaal het omringende water ook zeker niet op. 

Kortom: dankzij de juiste isolatie is er van warmteverlies geen sprake: het is dus geen enkel probleem om een zwembad in natte zandgrond te plaatsen. De warmteweerstand van je zwembad zit goed dankzij de juiste isolatie van de kuip.

Het onderzoek: energiebesparing door middel van de juiste isolatie 

Naast de impact van het grondwater werd ook de mogelijke energiebesparing onderzocht. Er zijn namelijk twee manieren van isolatie: 

  • Isolatie van de kuip zelf (met behulp van o.a. de honingraatstructuur);
  • Isolatie via het wateroppervlak door een rolluik.

Uit het onderzoek bleek dat het rolluik veel meer impact heeft dan de isolatie van de kuip. De warmteverliezen door evaporatie zijn dan ook veel hoger dan warmteverliezen via de wanden van de kuip: het is dus zeker belangrijk om het zwembad na gebruik meteen af te dekken. 

Maar dat wil niet zeggen dat kuipisolatie geen impact heeft! Integendeel: de isolatie met sandwichpanelen op de kuipwanden kan de warmteverliezen met maar liefst 30 % terugdringen. Verder is isoleren van de kuipwand, met 20 of 40 mm schuimisolatie bijzonder effectief, en leidt tot warmteverliesreducties van respectievelijk 53 % en 59 %.

Wat de financiële besparing betreft is de keuze voor extra isolatie – afhankelijk van de energieopwekker – terug te verdienen binnen 3 tot 13 jaar. 

Conclusie: het loont dus zeker wel om je zwembad degelijk te isoleren. En laten wij bij LPW Pools daar nu net de expert in zijn. Wil je de exacte resultaten bekijken en bespreken? Vraag gerust meer info aan via dit formulier. 

Meer informatie over jouw nieuwe zwembad?

Wil je meer informatie over de isolatie van jouw zwembad, of heb je een algemene vraag? Wij staan voor je klaar! Vraag eenvoudig een offerte op maat en kom te weten hoe jouw nieuwe zwembad er kan uitzien.

Delen: