Zoutelektrolyse: voordelen & nadelen

 

Wat bedoelt men met zoutelektrolyse?

De zoutelektrolyse is een techniek voor de ontsmetting van zwembadwater door elektrolyse. Het actieve bestanddeel van de behandeling is chloor. Wanneer het water door de elektrolytische installatie gaat, dan verandert het zout dat opgelost werd in het zwembadwater in chloor.

Elektrolyse is een methode die het mogelijk maakt om chemische reacties te veroorzaken dankzij een elektrische activering. Het gaat om het proces van conversie van elektrische energie in chemische energie” (Wikipedia)

Hoe werkt de zoutelektrolyse?

Eerst en vooral moet het water van het zwembad licht gezouten worden. Daarvoor doet men zout in het water: 2 tot 6 g/liter water.

Men gebruikt een elektrolysecel die uitgerust is met elektroden. Deze wordt in de technische kamer van het zwembad op het filtercircuit geplaatst. Wanneer het water door de elektroden gaat, verandert het zout in het water in natuurlijke chloor (of Natriumhypochloriet of NaoCl). Eigenlijk breekt de molecule Na Cl om zich dan om te vormen tot chloor. En het is de chloor die het water van het zwembad ontsmet. Chloor vernietigt algen, kiemen en organisch afval.

Voordelen van de ontsmetting via elektrolyse:zoutelektrolyse

  • Zoutelektrolyse maakt het water zacht en kristalhelder.
  • De behandeling is gemakkelijk en vereist niet veel menselijke interventie
  • Eens de installatie voltooid is, is de kost voor het onderhoud laag
  • Geen geur van chloor en geen prikkende ogen!

Nadelen van ontsmetting door elektrolyse:

  • Wilt u een echt doeltreffend apparaat, dan is de installatiekost vrij hoog. Het is immers belangrijk om een apparaat te hebben dat uitgerust is met een “ORP”-sensor die de hoeveelheid geproduceerde chloor meet.
  • Het water heeft een licht gezouten smaak. Maar minder dan zeewater dat tot 10 keer zouter is!
  • Zoutelektrolyse kan leiden tot roest op de metalen of stalen onderdelen van het zwembad of in het compartiment met de afdekking (leuning – ladder – afdekmechanisme – spots, …). Om dit te vermijden moet de elektrolyse geneutraliseerd worden door een aarding van elk metalen onderdelen onder het waterniveau.  Dit is een delicate operatie die door een bevoegde technieker uitgevoerd moet worden.
  • De pH van het water moet goed in de gaten gehouden worden. Het zout dat door elektrolyse gegenereerd wordt heeft immers een invloed op de pH en doet deze stijgen. Het is beter om het zwembad uit te rusten met een regelapparaat voor pH en chloor.

De zwembadspecialisten die ontsmettingssystemen van het type zoutelektrolyse installeren, stellen hun klanten bijna altijd voor om een systeem voor automatische regeling van chloor en pH te voorzien (type BAYROL, HANNA, EPS, …)

Tips & trucs: laat u niet overhalen om een ontsmettingskit te kopen die u zelf moet installeren, zoals de systemen Pug & Play.

Ze zijn gemakkelijk te installeren en ze zijn goedkoop, maar heel waarschijnlijk zijn ze niet uitgerust met een sensor en een regelapparaat voor chloor. U loopt dan het risico om heel snel problemen te krijgen!

Delen: